Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Nadelen van soja

Er is geen andere natuurlijk voedingsmiddel dat zo controversieel is dan soja. Soja is een gezond voedingsmiddel dat rijk is aan antioxidanten, eiwitten en mineralen. Het houdt uw hart gezond, vermindert het risico op kanker en verlichte menopauzesymptomen. Maar anderen beweren dat soja ongezond is en niet mag gegeten worden, tenzij in gefermenteerde vorm, zoals tempeh, miso of sojasaus. Twee bekende dokters die heel kritisch staan tegenover soja zijn Dr. Mercola en Dr. Fallon. Ze hebben veel anti-soja artikelen geschreven, die tevens op grote schaal verspreid werden. Ze beweren dat soja vol zit met giftige stoffen, kanker bevordert, dementie veroorzaakt en zelfs uw hersenen laat krimpen! Hun dossiers zijn vooral gebouwd op een aantal dierproeven waarbij knaagdieren werden gevoed met extreem grote hoeveelheden soja-isoflavonen.

Soja-allergie

Ongeveer 0,5% van de bevolking is allergisch voor soja en moet de consumptie ervan vermijden. Gelukkig zijn de symptomen van soja-allergie eerder mild en levensbedreigende allergische reacties, zoals bij pinda-allergie, zijn uiterst zeldzaam.

Soja en kanker

Sommige experimentele studies met knaagdieren of gekweekte cellen tonen aan dat sommige sojacomponenten het risico op kanker kunnen verhogen. Maar alle epidemiologische en klinische studies met mensen tonen juist een beschermend effect aan. In landen met een hoge consumptie van sojaproducten komt minder kanker voor dan in de landen waar het sojagebruik minder is. Vooral het effect van soja op het risico op borstkanker is nog steeds een lopende discussie, maar meer recente studies tonen aan dat soja veilig is en eigenlijk het risico op borstkanker vermindert.

Soja en de schildklierwerking

Soja bevat goitrogenen, stoffen die interfereren met de schildklierwerking.
Rond 1950 waren er inderdaad verschillende gevallen van krop bij zuigelingen gevoed met sojameel op basis van formules die niet werden verrijkt met jodium. Tegenwoordig zijn formules altijd verrijkt met jodium en komen zo'n gevallen niet meer voor. Na een evaluatie van medische literatuur besliste de FDA, de Amerikaanse voedselautoriteit, dat er geen bewijs bestaat dat sojaconsumptie slecht zou zijn voor de schildklier.

Soja en acne

Er bestaat slechts één wetenschappelijke studie die een verband tussen soja en acne vermeld: een studie aan de Chinese Universiteit van Hong Kong vond dat "de inname van zuivel-en sojaproducten werd geassocieerd met een lagere incidentie van acne". Maar waarom schrijven sommigen op ons forum dat hun acne erger wordt gedurende perioden dat ze meer sojaproducten eten? Misschien behoren ze tot de kleine groep van personen die allergisch zijn voor soja en de ontwikkeling van acne-achtige condities.

Soja en jicht

Is soja veilig voor jichtleiders? In 1998 vond een Japanse studie van het Hyogo College of Medicine dat het eten van tofu veilig is voor jichtleiders. Een meer recent onderzoek uit 2004 door Hyon K vonden dat een matige inname van purinerijke groenten niet werd geassocieerd met een verhoogd risico op jicht. Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben de neiging om meer purines te bevatten, maar plantaardige eiwitten vertonen dan weer een urinezuurverlagend effect in het bloed. De Mayo Clinic beveelt jichtleiders aan om meer plantaardige eiwitten, zoals bonen en peulvruchten, te eten.

Commentaren

Hoi!
Ik heb een vraag over het drinken en gebruiken van soja, sinds kort doe ik dit ter vervanging van melk en melkproducten. Maar het lijkt wel alsof ik juist nu last heb van m`n maag en darmen, door de soja?

Dat melk niet gezond is heb ik door, maar kan het zijn dat ik ook niet goed tegen soja kan? Ik ben pas een week geleden gestopt met het gebruiken van zuivelproducten, dus het kan zo zijn dat ik een simpel buikgriepje heb en dat dat de oorzaak is. Ik weet het niet, is het verstandig weer te stoppen met soja?
Jara - 10/12/2014

plantenhormonen

die castratenboontjes waar jullie zo blij over doen zitten vol met plantenhormonen die oestrogeen nabootsen
Gast - 24/03/2019

plantenhormonen

Ben jij die mens die elk jaar rondloopt in Antwerpen met een pancarte dat dankzij ons vrouwen, jullie mannen niet mannelijk genoeg meer zijn, omdat wij het drinkwater vervuilen met onze oestrogeen en jullie dat dan mee opdrinken??? Doe niet belachelijk, soya is niet meer of niet minder ongezond dan een ander natuurlijk product, zolang het altijd maar met mate is. Maar dat geldt dus voor alles.
Els - 24/03/2019

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 6182