Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

GMO soja

Sinds 1994, zijn een reeks planten ontwikkeld waarbij gebruik werd gemaakt van genetische manupulatie(GMO). Over deze GMO planten is heel wat controversie onstaan, hoofdzakelijk in Europa, waar men zich afvraagt of genetisch gemodificeerde planten wel veilig zijn.

Wat zijn GMO planten?

Wetenschappers kunnen nu moderne biotechnologische hulpmiddelen gebruiken om een gen in te planten in een gewas waardoor betere eigenschappen ontstaan. De meeste genetische wijzigingen maken het kweken van de gewassen gemakkelijker.

Genetisch gemanipuleerde soja

In 1999 bevatte de helft van Amerikaanse sojabonen een gen dat de sojaplant bestand maakt tegen een herbicide (Roundup).De meeste sojaproducten zijn gemaakt van niet-gemanipuleerde soja. Dit staat meestal vermeld op de verpakking.
Biologische producten bevatten nooit genetisch gemanipuleerde soja omdat dit verboden is.

Risico's van GMO planten

GMO planten kunnen een bedreiging zijn voor de biodiversiteit, verminderen de rijkdom en de verscheidenheid van planten, en maken de landbouwers afhankelijker van chemische bedrijven, door de verplichte aankoop van zaad of chemische producten. Tevens zijn er moglijke gezondheidsgevaren: allergie, genoverdracht (genen bestand tegen antibiotica kunnen van GMO planten overgaan naar darmbacteriƫn), en kruisbesmetting (overdracht van genen van GMO gewassen naar conventionele gewassen).

GMO controversie

De strijd tegen GMO gewassen is onlangs geƫxplodeerd. De Europese landbouwers en consumenten hebben een alliantie gesmeed die een moratorium op GMO gewassen vraagt. De Indische landbouwers hebben gebieden afgebrand die bestemd waren voor het aanplanten GMO katoen. Ook in de U.S. is er een nieuwe alliantie van consumenten, landbouwers en de activisten voor eerlijke handel tegen het gebruik van GMO gewassen.

Commentaren

genetisch gemanipuleerde soja of niet?

Ik vind via jullie website nergens iets terug over al of niet genetisch gemanipuleerd zijn van soja, bv voor het maken van de produkten van de aldi? Is het mogelijk om daar meer informatie over te krijgen?
katy - 07/04/2015

genetisch gemanipuleerde soja of niet?

Wettelijk gezien zijn producenten verplicht om op de verpakking te vermelden wanneer er genetisch gemanipuleerde grondstoffen zijn verwerkt, b.v. in de ingrediëntlijst. Dus als deze vermelding niet op verpakking staat, zoals bij Aldi producten, zitten er geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen in. Andere merken, zoals Alpro, vermelden steeds duidelijk dat er geen genetisch gemanipuleerde soja gebruikt wordt. Trouwens, ik heb in België of Nederland nog geen enkel sojaproduct gevonden die het wel bevat.
Rob - 07/04/2015

Soja

In Nederland wordt op grote schaal GMO olie gebruikt door de horeca, merk LEVO
Ron Fonteine - 01/07/2015

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 777