Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja en de schildklier

Kan soja schildklieraandoeningen veroorzaken?

Wetenschappelijke studies tonen aan dat soja geen nadelige invloed uitoefent op de schildklier van gezonde mensen. De FDA verwierp geruchten dat soja ongunstig zou zijn voor de schildklier, wegens gebrek aan bewijsmateriaal. In Aziatische landen waar de consumptie van soja 10 tot 100 keer hoger ligt dan in de Westerse wereld is het aantal gevallen van schildklieraandoeningen niet hoger.

Wat als mijn schildklier te traag werkt?

Sommige artsen stellen voor dat schildkliermedicijnen en sojaproducten niet gelijktijdig worden toegediend, om de absorptie van het medicijn te maximaliseren.
Studies op atleten hebben geen negatieve gevolgen van soja op de werking van de schildklier aangetoond. FDA heeft geen waarschuwing gegeven voor het gebruik van zuigelingenmelk op basis van soja, noch tegen de verkoop van sojavoeding in het algemeen. De FDA heeft hiervoor gedurende 2 jaar alle medische literatuur onderzocht en vond geen bewijsmateriaal dat soja nadelig zou zijn voor de schildklier. Het is spijtig dat heel wat negatieve publiciteit tegen sojaproducten afkomstig is uit één in-vitro studie, welke gebruik maakte van hoge concentraties van zuivere isoflavonen. Wanneer je denkt dat je een te snel werkende of een te traag werkende schildklier hebt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Door middel van een bloedonderzoek kun je dokter zien of de hoeveelheid schildklierhormonen in je bloed normaal is.

Commentaren

Glucosinolaten in soja

Glucosinolaten geven de typische scherpe smaak aan bv. mosterd en kool, maar komen niet voor in sojabonen. Glucosinolaten behoren wel tot de groep van goitrogenen, stoffen die de werking van de schildklier verlagen. Soja bevat wel isoflavonen die de werking van strumamedicijnen kunnen tegenwerken en sommige artsen stellen voor om deze medicijnen en sojaproducten niet gelijktijdig toe te dienen. Volgens de Amerikaanse Thyroid Association (www.thyroid.org ) veroorzaakt soja geen struma. In Aziatische landen waar de consumptie van soja veel hoger ligt dan hier, is het aantal gevallen van struma niet hoger.
Rob - 30/04/2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 7273