Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja en dementie

Er bestaat slechts één studie die een negatief effect vond van soja op de hersenen. Het Programma van het Hart van Honolulu (een studie van de gezondheid van Japans-Amerikaanse mensen die in Hawaï leven) toonde aan dat zij die het meeste tofu verbruikten tijdens hun leven de meeste tekens van dementie op latere leeftijd toonden. Deze studie toonde slechts een statistisch verband, maar andere factoren die ook verbonden zijn met hoge tofu consumptie zouden ook de verslechtering van het geheugen kunnen verklaren.

Deze studie van het Programma van het Hart van Honolulu is nooit bevestigd kunnen worden.
Integendeel, andere studies suggereren zelfs dat de soja isoflavonen tegen dementie kunnen beschermen. De oestrogenentherapie kan helpen om dementie bij postmenopausal vrouwen te verminderen en het kan zelfs tegen de ziekte van Alzheimer beschermen. Japanese mensen die in Hawaï leven hebben meer last van zwakzinnigheid en ziekte van Alzheimer dan zij die in Japan leven. De Japanese vrouwen die in westerse landen leven hebben minder last van dementie als zij hun traditioneel dieet, rijk aan soja, handhaven.

Een twee jaar durende studie van Japans-Amerikaanse vrouwen die in Seattle (de V.S.) leven vond geen verband tussen tofu consumptie en dementie.

Tot wij meer resultaten van nieuwe klinische en epidemiologische studies hebben, is niet mogelijk om conclusies te trekken over het verband tussen sojaconsumptie en dementie.

Commentaren

Tofu tast geheugen aan

Tofu en andere zogenoemde superfoods geven een verhoogd risico op geheugenverlies. Een consumptiepatroon met grote hoeveelheden kan zelfs leiden tot dementie.

Wetenschappers van de universiteiten van Loughborough en Oxford onderzochten de effecten van een verhoogde soja-consumptie bij ouderen en vonden dat een verhoogde tofu-consumptie verband houdt met een slechter geheugen. Het goede nieuws is dat de consumptie van tempeh resulteert in een beter geheugen. Dat zou te maken hebben met het hoge gehalte aan folaten in tempeh.
Wendy - 20/07/2008

Soja slecht voor de hersenen?

Laatst las ik een artikel dat soja het best niet elke dag kan worden gegeten. Dit zou slecht zijn. O.a. van invloed op hersenfunctie. Na dit artikel ben ik op internet gaan zoeken en vond een aantal artikels die eerder genoemd artikel bevestigden. Op andere sites werd het weer tegengesproken. Kan iemand mij vertellen of elke dag soja slecht is? En in welke mate soja het best genuttigd kan worden.
Ben - 11/07/2009

Soja slecht voor de hersenen?

Aziaten die traditioneel veel sojaproducten eten ondervinden daarvan geen last. In Okinawa, waar naar verhouding de meeste honderdjarige mensen wonen, consumeren ze elke dag twee of meer porties sojaproducten. Wat wel verkeerd is, is om soja als belangrijkste voedingsbron te gaan gebruiken. Soja moet eerder deel uitmaken van een gevarieerde voeding samen met graanproducten, groenten, fruit, noten en eventueel vlees, vis en eieren. Dat het consumeren van normale porties sojaproducten negatieve effecten op de gezondheid kan teweegbrengen is nog niet aangetoond.
Rob - 14/07/2009

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1511