Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja: veelzijdig

sojaveldSoja wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in China. Al vanaf 2828 VC, werd soja beschreven door de Chinese Keizer Shen Nung. Soja werd toen beschouwd als één van de 5 heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Soja is heel veelzijdig: soja kan gebruikt worden als hele sojabonen, of bewerkt zoals sojamelk, tofu, tempeh, sojasaus of miso. Soja kan door eetbare schimmels worden omgezet tot tempeh, een uniek en gezond product dat geliefd is bij vegetariërs omwille van zijn unieke smaak en textuur. Natto is een ander sojaproduct dat al eeuwen wordt geconsumeerd in Japan en nu populair wordt in de rest van de wereld omdat het nattokinase en vitamine K2. Sojamelk, tofu, natto en tempeh kan je trouwens gemakkelijk thuis zelf maken.

Soja: gezond

sojabonenDe stijgende populariteit van soja is vooral te wijten aan een reeks gezondheidsvoordelen die verbonden zijn met de consumptie van soja. De rol van soja in de preventie van chronische ziekten blijft een topprioriteit voor wetenschappers overal ter wereld.
Het Amerikaanse FDA laat op de verpakking van voedingsmiddelen gezondheidsclaims toe, vooral dat soja-eiwitten de kans op hartaanvallen kan verminderen.In Europa is het echter niet toegelaten om deze claim op de verpakking van sojaproducten te vermelden. Soja zou tevens de kaalheid van mannen kunnen verminderen! Soja is een zeer rijke bron van isoflavonen.De laatste jaren is er een groeiende interesse voor de gezondheidsbevorderende effecten van soja-isoflavonen. Verder bevat soja nog andere interessante stoffen zoals saponines en phytine.