Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Dr Mercola

Dr. Mercola is bekend voor zijn onconventionele meningen over gezondheidskwesties. Dr. Mercola is heel uitgeslapen. Hij verspreidt beschuldigingen die lezers aanzetten om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en tezelfdertijd verkoopt hij op zijn website voedselproducten, die volgens hem helemaal veilig zijn. Heel wat van zijn verklaringen zijn anekdotes die zeer interessant zijn om te lezen. Het probleem is dat de gewone consument Mercola zal geloven maar de conclusies van Dr. Mercola zijn niet altijd wetenschappelijk. Mercola gebruikt de onwetendheid van de consument om zijn eigen belangen te verzekeren.

Mercola is anti-soja

Dit zijn enkele beschuldigingen tegen soja die vermeld staan op de website van Mercola:
  • Soja zou kanker en schade aan de hersenen veroorzaken.
  • Een hoge opname van soja tijdens de zwangerschap en de borstvoeding kunnen veranderingen in de ontwikkelingsstadia van kinderen veroorzaken .
  • Soja kan ernstige allergische reacties veroorzaken .
  • Supplementen van soja slagen er niet in om menopauze symptomen te verhelpen.
  • Zwangere vrouwen zouden het eten van sojaproducten moeten vermijden.
  • Het eten van kan tot nierstenen leiden.
  • Het gebruik van baby formules van soja zou in relatie staan met gedragsproblemen.
  • Sojaformules stellen zuigelingen aan hoge niveaus van geslachtshormonen bloot.
  • De soja verzwakt uw immuunsysteem.
Ondanks alle beschuldigingen van Mercola, toont het bewijsmateriaal aan dat soja vele gezondheidsvoordelen heeft, wanneer het wordt ingenomen als deel van een gezonde en evenwichtig samengestelde voeding.
De enige correcte beschuldiging van Mercola is dat sommige mensen (minder dan 1 percent) allergisch kunnen zijn voor soja en deze moeten soja natuurlijk vermijden. Maar het gebruik van zuivelproducten, waarvoor de sojaproducten vaak een substituut zijn, kan ook aanleiding geven tot allergische reacties. Veel van de verklaringen van Mercola zijn gebaseerd op wetenschappelijke experimenten, maar die wetenschappelijke experimenten zijn dikwijls slecht ontworpen of hun resultaten zijn niet statistisch significant. De gezondheidsvoordelen van soja zijn vaak slechts zichtbaar na jaren (of decennia) van consumptie en kunnen niet met laboratoriumexperimenten worden aangetoond die slechts een paar maanden vergen. Als meisjes sojaproducten gebruiken tijdens hun adolescentie vermindert het risico op borstkanker meer dan 20 later jaar. Hoe kan men dit met laboratoriumexperimenten weerleggen of bewijzen?

Mercola geeft tegenstrijdige informatie

Om welke reden dan ook dat Mercola niet van soja houdt, 4 sojaproducten kunnen zijn goedkeuring nog wegdragen: miso, tempeh, natto en sojaboonspruiten: "Er zijn sommige verzoenende kwaliteiten aan soja, maar deze worden hoofdzakelijk gevonden in vergiste sojaproducten zoals tempeh, miso en natto en sojascheuten. Als u van de gezondheidsvoordelen van soja wilt genieten, houd u dan aan deze vier vormen en vermijd verwerkte sojamelk, soja ' burgers ', soja ' roomijs ', soja ' kaas ', en de hopen andere voedingsmiddelentroep met verwerkte soja die zo gemakkelijk kan doorgaan voor gezonde voeding." De verklaring van Mercola is zeer tegenstrijdig. Deze vier sojaproducten bevatten namelijk significante hoeveelheden isoflavonen. Isoflavonen zijn de sojacomponenten waar Mercola de grootste afkeer van heeft. Het is wel zo dat deze 4 sojaproducten niet veel met ander voedsel concurreren terwijl andere sojaproducten dat wel doen: de soja melk concurreert met koemelk, sojaburgers concurreren met vleesburgers, en de sojakaas concurreert met zuivelkaas...

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4901