Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja en isoflavonen

Sojabonen zijn de rijkste natuurlijke voedingsbron van isoflavonen. Deze componenten worden intensief bestudeerd omdat ze fysiologische effecten hebben die de kans op bepaalde ziekten zouden helpen verminderen. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat bevolkingsgroepen die regelmatig sojaproducten consumeren minder gevallen van borst, colon en prostaat kankers vertonen. De frequentie is vooral laag bij hormoon afhankelijke kankers.

Studies wijzen erop dat isoflavonen ongeveer 3/4 van de beschermende factor van sojaproducten bepalen. Terwijl zijn proteïnen verantwoordelijk zijn voor het resterende 1/4.

Sojaproducten hebben verschillende isoflavonen gehaltes Volle sojaproducten zoals soja melk, tempeh of soja bloem hebben hoge concentraties isoflavonen. producten die geïsoleerd werden uit soja bonen hebben variërende waarden voor isoflavonen, afhankelijk van de manier waarop ze werden verwerkt.

Isoflavonen zijn redelijk stabiel, zo worden ze onder normale huis of institutionele kook methoden niet vernietigd.

Commentaren

Prostaat

Klopt het dat gebruik van soja een gunstig effect heeft op de prostaat?
Cees - 12/04/2014

Prostaat

Er bestaan inderdaad heel wat studies die een mogelijk beschermend effect van soja tegen prostaatkanker aantonen. Maar het betreft meestal studies op dieren of gekweekte kankercellen. Grote klinische studies die het preventieve effect van soja aantonen ontbreken nog.


Erik - 12/04/2014

fytooestrogenen

ik heb een vraagje..hoe hoog is het fytooestrogen(en) gehalte in soja producten en welke product heeft de hoogste concentratie fytooestrogen? voor de gene die mij kan antwoorden al vast bedankt!
Tineke - 28/02/2019

fytooestrogenen

Concentraties van isoflavonen (=fytooestrogen) in sojaproducten kan je hier vinden:
http://www.isoflavones.info/nl/isoflavonen-gehaltes.php
Rob - 28/02/2019

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 172