Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Sojamelk

glas sojamelkAllereerst een waarschuwing! We gebruiken op soya.be het woord "sojamelk", maar producenten mogen deze benaming niet op hun verpakking zetten, omdat dit onwettig is. Ze gebuiken meestal de benaming sojadrink. Sojamelk wordt gemaakt door geweekte sojabonen te vermalen met water. Dit mengsel wordt gezeefd: de gefilterde vloeistof is sojamelk terwijl de pulp die achterblijft okara wordt genoemd. Normaal heeft sojamelk een bonensmaak die goed geaccepteerd wordt door Aziaten maar niet door Westerlingen. Door de juiste verwerkingstechnieken toe te passen kan deze bonensmaak verminderd of vermeden worden. Belangrijk hierbij is dat sojabonen eerst verhit worden voor ze worden gemalen, om de enzymen die de bonensmaak veroorzaken te vernietigen. Sommige producenten maken sojamelk met geïsoleerde soja-eiwitten, die worden vermengd met water, olie, suiker en stabilisatoren om een melkachtig uitzicht te bekomen.
In de keuken is sojamelk zonder suiker en smaakstoffen te gebruiken i.p.v. koffiemelk of koemelk. Sommige producenten van sojaproducten maken speciale vervangproducten, zoals koffieroom, slagroom of sojamelk voor culinair gebruik.

Gezondheidsvoordelen van sojamelk

Sojamelk is erg voedzaam: het is een uitstekende bron eiwitten van hoge kwaliteit, voedingsvezels, isoflavonen en B-vitamines. Isoflavonen, plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen, zouden aderverkalking en botontkalking helpen voorkomen en kunnen menopauzesymptomen verlichten. Verder is sojamelk vetarm en bevat het geen cholesterol. Meestal wordt sojamelk verrijkt met extra calcium en vitamines om de voedingswaarde van koemelk te benaderen. Het is ook een goed alternatief voor mensen met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Diabetespatiënten mogen wel niet te veel gezoete sojamelk wegens de aanwezigheid van sucrose.

Waar te koop?

Sojamelk is tegenwoordig te koop in elke supermarkt, zoals Colruyt, Delhaize, Carrefour, Jumbo en Albert Heyn. Alpro is het merk dat in alle supermarkten vertegenwoordigd is. Hun belangrijkste product is "Nature", een heerlijke sojamelk verrijkt met calcium. Hun Drink Ongezoet, een neutrale variant die kan gebruikt worden in de keuken als alternatief voor koemelk. Verder heeft Alpro een reeks dranken met smaken zoals vanille, banaan, chocolade, aardbei, bosvruchten en machiatto. Onverklaarbaar is dat hun producten in België tot 60% duurder zijn dan in Nederland, terwijl Alpro toch een Belgisch bedrijf is. Zitten de hoge winstmarges van de Belgische supermarkten daar voor iets tussen? Verder is biologische sojamelk in enorm veel smaken te koop in natuurvoedingwinkels, zoals Bioshop, Bioplanet en Natuurwinkel. Maar je kan sojamelk ook zelf maken met gewoon keukengerei of een speciale sojamelkmachine.

Commentaren

Sojamelk in cake?

Hallo allemaal,
Kan ik gewone melk helemaal vervangen door sojamelk in cakes, taarten en koekjes? Zoja, welke is dan het beste: met of zonder toegevoegd rietsuiker en zout? Alvast bedankt!!
Vlinderke - 06/07/2009

Sojamelk in cake?

Als je de smaak zoveel mogelijk wil behouden moet je de gezouten en gesuikerde versie nemen. Dit is omdat gewone melk van nature ook vrij veel zout en suiker bevat. Sommige merken sojamelk bevatten vanille-aroma dat ook zijn invloed zal uitoefenen op de smaak van het gebak, maar ik denk niet dat dit storend is voor cake.
Uiteraard kan je ook de sojamelk zonder suiker en zout gebruiken en zelf iets meer zout en suiker toevoegen. Veel succes nog met je gebak!
Rob - 07/07/2009

Sojamelk en rondingen

Hallo allemaal,
Ik heb gehoord dat je grotere borsten krijgt van sojamelk door de fyto-oestrogenen die erin zitten. Nou is mijn vriendin het gaan proberen en haar borsten zijn een cupmaat gegroeid in korte tijd.
Nou vroeg ik me af: als je borsten erdoor groeien, zou je dan ook een dikkere kont krijgen?
Alvast bedankt
Lisaaaa - 29/04/2014

Sojamelk en rondingen

Jaaa dat vraag ik mij ook af..
Volgens mij zou het best kunnen.
Marije33 - 29/04/2014

sojamelk

Ik wil graag weten, vanaf welke leeftijd, mag je kind sojamelk drinken, ( 2 bekers per dag), en is het wel gezond...je hoort en leest soms rare dingen erover..

bedankt voor jullie tijd....
patricia18051972 - 25/08/2014

sojamelk

Voor de leeftijd van 1 jaar mogen baby's enkel moedermelk of speciale zuigelingenvoeding (op basis van koemelk of soja) krijgen. Daarna mogen ze gewone koemelk of sojamelk drinken. Je kunt beter sojamelk gebruiken dat verrijkt is met calcium en vitaminen A en D of dat speciaal ontwikkeld is voor jonge kinderen.
Rob - 25/08/2014

sojamelk

Mag sojamelk gekookt worden?
cindy - 02/01/2015

sojamelk

Sojamelk mag je zeker koken worden en kan net zoals koemelk gebruikt worden als ingredient in gerechten. Sommige producten bevatten toegevoegde vitamines die mogelijk wat worden afgebroken worden, maar gewoonlijk valt dat mee. De andere voedingsstoffen zoals mineralen en eiwitten blijven natuurlijk behouden. Ook de isoflavonen die verantwoordelijk zijn voor vele van de gezondheidsvoordelen van soja zijn hittestabiel. Als je zelf sojamelk maakt van sojabonen is het wel belangrijk dat je de sojamelk gedurende enkele minuten kookt om het gehalte aan anti-nutritionele componenten te verlagen.
Rob - 02/01/2015

koffie(of bambukoffie) met opgeklopte sojamelk

een echte verwenner: klein kopje koffie (ik gebruik dan bambu of decafe) in grote mok doen. bodempje verse sojamelk in metalen schuimklopper doen, even warm maken op gasfornuis (niet te heet) met de klopper erop even kort kloppen en dan 1 minuutje laten rusten: nu heb je een dikke laag heerlijke romige sojamelk, deze op je kopje koffie schenken, evt. nog kaneel of cacaou erover strooien.
aivlis - 31/03/2015

verpakking soja producten

zou het heel erg fijn vinden als jullie van soja producten. de gewone soja melk in kleinere verpakking zouden doen. ivm grote verpakking snel bederven en als je nodig heb voor koffie drinkers is kleine verpakking handiger om te gebruiken .,en mee te nemen. loop daar nu al een tijdje tegen aan dat het nergens te verkrijgen is. zouden jullie met mij mee kunnen denken alsjeblieft. met vriendelijke groet.
Maclies - 07/04/2015

verpakking soja producten

Bij albert heijn verkopen ze van die kleine drinkpakjes in verschillende smaken. Had hetzelfde probleem. Succes
joyce - 22/04/2015

Sojamelk opwarmen

Mag sojamelk worden opgewarmd? Wij willen de kinderen graag chocomelk geven maar ook wat afwisselen en aan hun gezondheid denken.
Bruno - 10/08/2015

Sojamelk opwarmen

Sojamelk mag zeker opgewarmd worden. Als je zelf sojamelk maakt is het zelfs noodzakelijk om deze een tiental minuten te koken om de verteerbaarheid te verhogen.
Rob - 10/08/2015

Overkoken?

Kookt soyamelk over zoals gewone melk?
Sabin3 - 06/10/2015

Overkoken?

Sojamelk kookt inderdaad over zoals gewone melk, misschien een beetje minder.
Rob - 23/10/2015

dilea

Waarom gebruikt dilea toch nog een erg keine hoeveelheid melk in hun producten. voor sommige mensen, vooral nieuwe is dit erg misleidend als de verpakking zero lactose zegt.
bridget - 08/12/2015

bewaren ongezoete sojamelk?

Ongezoete sojamelk is hier na een halve tot een week bedorven. Hoe kan je ongezoete sojamelk langer bewaren?
mart - 23/05/2016

Sojamelk met rode vruchten

Mag je sojamelk met rode vruchten opwarmen om er Brinta bij te doen?
Marina van Kempen - 30/09/2016

In de koffie

Ik heb sojamelk in de koffie gedaan en het begon te schiften. Nieuwe brik opengedaan en net hetzelfde
Nathalie - 19/04/2018

soja en slijmvorming

Ik heb heel veel last van slijmvorming in neus en keel, en heb advies geen melkproducten te gebruiken, dus ik dacht ga ik soja gebruiken maar nu lees ik dat OOK soja-yoghurt slijm opwekt.
Kan iemand mij vertellen of dit klopt?
Marianne1958 - 12/06/2018

soja en slijmvorming

Het is al eeuwenlang bekend dat melkproducten de slijmproductie verhogen, maar wetenschappelijke bewijzen hiervoor bestaan niet. Wel laten melkproducten een slijmachtig gevoel achter in de mond maar dit kan een tijdelijke sensatie zijn. Het is best mogelijk dat sommige personen meer slijmen vormen na de consumptie van sojayoghurt, maar dat zal eerder een gevolg zijn van soja-allergie. Waarom probeer je het niet gewoon uit?
Rob - 12/06/2018

soja en slijmvorming

Ik ben het aan het proberen, maar bij mij is het probleem dat ik al jaren slijm/lopende neus heb constant en slijm in mijn keel, waarschijnlijk door gebruik van melkproducten, u ik alweer een maand geen melkproducten gebruik is het alweer minder maar weg is het niet, dus ik dacht ik ga soja gebruiken maar als ik dan lees dat dat ook slijmvorming geeft dan weet ik niet meer wat verstandig is.
Marianne1958 - 14/07/2018

soyajoghurt raw?

Er staat dat de soyabonen worden verhit. Tot welke temperatuur? Alleen als het tot maximaal 45 graden wordt verhit past het in een raw-vegan dieet. Zijn er ook soya-producten die niet verhit worden?
Bas - 22/08/2020

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4932