Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Wat is sojayoghurt?

Sojayoghurt wordt gemaakt van sojamelk die men laat fermenteren met zogenoemde vriendelijke bacteriën, hoofdzakelijk Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Het proces is gelijkaardig aan dat van de bereiding van yoghurt van koemelk. Het maken van yoghurt is waarschijnlijk per ongeluk uitgevonden door volkeren uit de Balkan duizenden jaren geleden. Het bleef een voedingsbron voor voornamelijk de Oost-Europeanen tot rond 1900 wanneer de bioloog Mechnikov een theorie ontwikkelde dat lactobacillus bacteriën verantwoordelijk waren voor de ongewoon hoge leeftijden van het Bulgaarse volk. Natuurlijk klopt dat niet, want de Bulgaren leven niet langer dan andere Europese volkeren. Mechnikov heeft er wel voor gezorgd dat yoghurt als voedselbron in heel Europa populair werd.

De suikers (lactose) in de melk worden gefermenteerd door de bacteriën tot melkzuur dat die karakteristieke consistentie aan yoghurt geeft.
De aanwezigheid van dit zuur heeft nog een voordeel: het vermindert de kans op de groei van bacteriën die tot voedselvergiftiging kunnen leiden.

In sommige landen mag men de term "yoghurt" alleen gebruiken als de producten niet gepasteuriseerd zijn om de bacteriën na de fermentatie. Men beweert dat de voedingswaarden van deze "levende" yoghurt superieur is, omdat de levende bacteriën een gunstige invloed uitoefenen op ons immuunsysteem. Maar echt zwart op wit is dit nog niet bewezen.

Het is tegenwoordig gemakkelijk om sojayoghurt te vinden in supermarkten maar in een dieetwinkel kan u het misschien vinden. In sommige landen wordt sojayoghurt aangeduid met de naam "gefermenteerde drank" omdat de term yoghurt gereserveerd wordt voor melkproducten.

Commentaren

Soya Yofu

Wat mij opvalt is dat ik nergens het produkt Soya Yofu van Provamel vermeld zie staan. Wat vinden jullie van dit produkt. Ik geef zelf voedingsadviese en merk dat mensen dit een erg fijn produkt vinden. Bedankt!
Tanya - 08/05/2009

Soya Yofu

Ik vind deze sojajoghurts (oa met perzik, aardbeien en tropical)allemaal lekker met een typsiche joghurtsmaak. Deze joghurt zijn te kopen zowel onder het merk Provamel als het merk Alpro, in kleine bekers maar ook in grote potten van 500 ml.
Gast - 08/05/2009

soya yoghurt

Sedert enkele weken eet ik soya, variaties op yoghurt, van Alpro. Dit is heel lekker, maar mijn vraag is of dit ook bestaat van andere merken?(bijvoorbeeld van Sojinal - die overigens ook van Alpro is). Misschien hetzelfde maar goedkoper?
Paul - 15/09/2010

soya yoghurt

Sojinal is het merk van Alpro dat enkel te koop is bij de Aldi, en daar heb ik nog geen soja-yoghurt gevonden. In de andere supermarkten is er enkel Alpro te koop. Enkel in natuurwinkels zijn andere merken te koop, meestal biologisch en dus duurder, zoals Provomal (ook van Alpro) en Sojade.
Rob - 17/09/2010

Waarom sojayoghurt

Waarom moet alles wat kan met koemelk, bv joghurt, nagemaakt worden met soja? Zij die beestjes in joghurt echt gezond??? Je kan gemakkelijk sojamelk blenden met allerlei fruit en dan heb je een heerlijk drankje.
Piter - 10/01/2015

Lactose vrijeyoghurt

Ik kan ook niet tegen lactose (en nog tegen meer dingen niet) en volg daar om een speciaal dieet voor maag/darmklachten. Het heet scdiet, oftewel het specifieke koolhydraten dieet. Op scdiet-kookboek.tripod.com vind je allerlei (oa. lactose vrije) recepten, gebaseerd op dit dieet, waaronder een recept hoe je lactose vrije yoghurt zelf kunt maken.
Annemiek - 20/08/2016

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 6630