Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Isoflavonen en menopauze

Menopauze - Momenteel is er heel wat onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van soja isoflavonen op vrouwen in de menopauze. Tijdens pre-menopauze, ervaren vrouwen schommelingen in oestrogeenwaardes die ongemakken kunnen veroorzaken. Deze hormonale veranderingen, die tijdens menopauze voorkomen, kunnen een verhoogd risico vormen voor hartkwalen en osteoporose, en veroorzaken een reeks van symptomen zoals opvliegers, nachtelijke transpiratieaanvallen, hoofdpijn, hartkloppingen, angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid, moeite met concentratie en geheugen. De hormoontherapie wordt vaak voorgeschreven om de negatieve gevolgen van de menopauze te verminderen. Meer en meer vrouwen willen geen hormoontherapie meer wegens het mogelijke verhoogde risico voor borstkanker. Zou soja dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als hormoontherapie, zonder het verhoogde risico voor borstkanker? De wetenschappers hebben het antwoord nog niet klaar, maar het bewijsmateriaal stapelt zich op voor verscheidene gezondheidsvoordelen van soja.

Effect van isoflavonen - Een interculturele studie van de menopauze vond dat de vrouwen in Japan minder last hebben van pre-menopauze symptomen dan Westerse vrouwen. Japanse vrouwen na de menopauze hebben ook minder last van osteoporose en hartkwalen, en hebben een langere levensverwachting. Aangezien elke vrouw verschillend op soja reageert, moet ze uitproberen of soja de menopauze symptomen vermindert. Vele artsen adviseren hun patiënten om soja op te nemen in hun dieet, niet enkel om opvliegers te verlichten maar ook om het cholesterolgehalte te verlagen en gewichtstoename te beheersen.

Welke sojaproducten werken het best? - Omdat de isoflavonen de actieve componenten zijn die de symptomen van de menopauze verminderen, zijn de beste sojaproducten deze met de hoogste gehaltes van isoflavonen zoals hele sojabonen, sojameel, sojanoten en tempeh. Daarna volgen tofu en sojamelk.

Commentaren

Nuttig

Enorm nuttig , jullie site. Ik was al een tijdje op zoek naar goede informatie over het gebruik van soja en alle toepassingen en produktinformatie. Voor vrouwen in de menopauze is het gebruik van gezonde voeding en vooral van sojaprodukten erg belangrijk. Soja bevat fytho-oestroegenen die heel wat overgangsklachten kunnen verminderen ( opvliegers, nachtelijk zweten, botontkalking e.d) Ik heb dadelijk een link gemaakt naar mijn site over de "Menopauze" zodat vrouwen makkelijker hun voedingspatroon kunnen veranderen met de lekkere recepten. Alvast bedankt !!
Jeanine - 07/12/2011

soja-iosoflavonen kunnen helpen bij slaapproblemen tijdens de menopauze

De vrouwen die isoflavonen kregen, hadden significant minder slaapproblemen dan de vrouwen in de placebogroep. Voor aanvang van de studie had 90% van de vrouwen in de isoflavonengroep slaapproblemen. Na 4 maanden was dit percentage gedaald tot 37%. De vrouwen rapporteerden minder slaapklachten en dit werd bevestigd in objectief slaaponderzoek. In de placebogroep daalde het percentage vrouwen met slaapproblemen van 95 naar 63%.

De onderzoekers concluderen dat soja-iosoflavonen kunnen helpen bij slaapproblemen tijdens de menopauze maar geven ook aan dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

Bron: Hachul, H., et al. "Isoflavones decrease insomnia in postmenopause." Menopause. 18, 2: (2010).


Laura - 12/04/2014

Soja en menopauze

Hoeveel soya moet je innemen om de effecten van Menopauze te bestrijden ?
Gast - 26/12/2014

Soja en menopauze

Onderzoek heeft uitgewezen dat 20 g sojaproteïne de effecten van menopauze (zoals opvliegers en overmatig transpireren) verminderen. Dit komt overeen met 750 ml sojamelk, 100 g tempeh of 250 g tofu. Een bijkomend voordeel is de gunstige invloed op uw cholesterolgehalte.
Rob - 26/12/2014

Bedankt voor het snelle antwoord. Nog een klein vraagje. Is soya-pudding van alpro even voedzaam als soyamelk ?
Ik lust namelijk alleen soya-pudding en niet de soyamelk.

groetjes uit Lier!
Gast - 26/12/2014

Sojadesserts moeten wel met mate gegeten worden omdat ze vrij veel suikers bevatten. Hierdoor zijn ze 2x tot 3x calorierijker dan gewone ongezoete sojamelk.Er zijn vele sojamelken te koop; misschien moet je eens experimenteren met andere smaken. Of je kan aan de ongezoete variant zelf zoetstoffen en wat extra vanille toevoegen.
Rob - 26/12/2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 3788