Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja en kaalheid

Volgens het artikel "Soja: Voorkomt Prostaatkanker, Mannelijke Kaalheid?" in Biology of Reproduction van Maart 2004, beweert D. Kenneth dat soja prostaatkanker en mannelijke kaalheid kan voorkomen. Andere studies hebben gesuggereerd dat muizen die gevoed werden met hoge dosissen isolfavones minder prostaatgroei vertoonden.

Equol is een krachtige onderdrukker van het sterke mannelijk hormoon dat betrokken met als mogelijke gevolgen een vermindering van risico op prostaatkanker, mannelijke kaalheid en zelfs acne.

Tijdens spijsvertering worden de twee soja isoflavonen, genistin en daidzin, gemetaboliseerd tot genistein en daidzein. Uiteindelijk wordt daidzein verder gemetaboliseerd tot equol. Wanneer mannelijke ratten, waarvan de testikels verwijderd waren zodat ze geen testosteron meer produceerden, werden ingespoten met DHT (Di-hydro-Testosteron, gecreeerd door de acties van een enzymes op het mannelijke hormoon testosteron) vergrootte hun prostaat. Toen de muizen met equol werden ingespoten veranderde de grootte van hun prostaat niet. Toen zowel DHT als equol in de muizen werden ingespoten, verhinderde equol het effect van DHT op de celgroei van de prostaat. Equol schijnt de slechte functie van DHT te blokkeren. Het is ook geweten dat DHT het verlies van haarfollikels bevorderd en daardoor kaalheid veroorzaakt. Als equol in staat is om DHT te blokkeren betekent dit dat de soja isoflavonen een enorm potentieel bezitten in het voorkomen van mannelijke kaalheid.

De implicaties zijn zeer interessant omdat andere huidige behandelingen voor prostaatkanker een vermindering of blokkering van testosteron veroorzaken. Dit resulteert in moeheid en vermindering van het libido. Equol heeft geen invloed op de productie van DHT maar verhindert het te functioneren.

Commentaren

Haaruitval

IK gebruik sinds twee weken soja melk omdat botontkalking ook in de fam voorkomt.Nou mijn vraag is soja ook goed tegen haaruitval?Want daar heb ik al een aantal jaren last van en volgens miij komt dat door hormoonschommelingen.Ik ben 47 en volop in de overgang waar ik overigens niet zo heel veel last van heb.
Eliza - 24/03/2019

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 8229