Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Zuivel en osteoporose

Veel van het succes van zuivelproducten is te danken aan het geloof dat we veel calcium nodig hebben : ongeveer 800 mg per dag en zelfs meer voor zwangere en zogende vrouwen. In de VSA hebben ze zelfs de benodigde behoefte verhoogd vanwege de overmatige consumptie van frisdranken. Het fosforzuur in cola trekt calcium uit het lichaam. Er wordt algemeen gesteld dat onze dagelijkse behoefte 800 tot 1200 mg calcium is. Het is zeer moeilijk om met natuurlijke voeding aan deze hoeveelheid calcium te komen, zonder het gebruik van zuivelproducten.

Nu is de vraag: hebben we zo veel calcium nodig? Hier zijn enkele feiten om over na te denken:
  • Als je kijkt naar verschillende landen in de wereld stel je vast dat hoe minder melk de inwoners consumeren hoe kleiner de kans is op osteoporose (1). Osteoporose is een rijke-mensen aandoening. Osteoporose en de consumptie van zuivelproducten gaan hand aan hand.
  • Afrikaanse Bantu vrouwen consumeren slechts 350 mg calcium per dag in. Zij baren negen kinderen gedurende hun leven en geven borstvoeding gedurende twee jaar. Zij hebben nooit een calciumtekort, breken zelden een been en verliezen bijna nooit een tand. (2).
  • Moedersmelk bevat 4 keer minder calcium dan koemelk. Moedermelk bevat nochtans al de calcium die een baby nodig heeft gedurende zijn eerste twee levensjaren. Baby'tjes die gevoed worden met moedermelk zijn perfect in staat om de mineralen-densiteit van hun beenderen te verhogen. En omdat onze natuurlijke voedingsmiddelen gemiddeld ongeveer evenveel calcium bevatten als moedermelk is het praktisch onmogelijk dat al deze natuurlijke voedingsmiddelen te weinig calcium zouden bezitten.
  • In 1994 heeft een studie met oudere mannen en vrouwen in Sidney uitgewezen dat een hogere inname van zuivelproducten geassocieerd kon worden met de toename van het risico op een fractuur. Deze met de hoogste zuivelinname liepen ongeveer een dubbel zo groot risico op een heupfractuur in vergelijking met deze met de laagste zuivelinname (3).
  • We vonden geen bewijs dat hogere inname van melk of calcium uit voedingsbronnen de kans op fracturen vermindert. Vrouwen die twee of meer glazen melk per dag drinken hadden 45 % meer kans op een heup fractuur en 5 % meer kans om een voorarm fractuur in vergelijking met vrouwen die slechts een glas melk of minder per week dronken. Dus zoals hogere innamen van totale voedingscalcium of calcium van zuivelproducten niet geassocieerd kunnen worden met een verminderd risico op heup of voorarm fracturen. Conclusie : deze gegevens ondersteunen niet de hypothesis dat hogere consumptie van melk of andere voedingsbronnen van calcium vrouwen zouden beschermen tegen heup- en voorarmbreuken (4).

Referenties

(1) Schwartz, A.V. et al, "International variation in the incidence of hip fractures: cross-national project on osteoporosis for the World Health Organisation Program for Research on Ageing.", Osteoporosis Int. 1999/9
(2) Walker, A., "Osteoporosis and Calcium Deficiency", American Journal of Clinical Nutrition, 16:327, 1965
(3) Cumming RG, Klineberg RJ., "Case-control study of risk factors for hip fractures in the elderly", Am J Epidemiol 1994, 139:493-503.
(4) Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: A 12-year prospective study. Am J Public Health 1997;87:992-997.

Commentaren

nieuw medisch programma

Hoi,
ik werk voor het productiehuis Sultan Sushi. Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van een nieuw medisch programma op VTM. Het is een studioprogramma dat vooral aan bewustwording wil doen. We geven eenvoudige, duidelijke en waarheidsgetrouwe duiding over een aantal medische onderwerpen. Een van de onderwerpen is 'osteoporose'. Hierover laten we een deskundige aan het woord. Daarnaast zoeken we ook een aantal getuigenissen van mensen die over hun probleem willen praten. Op dit moment zijn we nog heel dringend op zoek naar een getuigenis van een vrouw van rond de 50-55 jaar die recent botontkalking ontdekt heeft door een breuk.
Is er iemand die hier voor in aanmerking komt en graag wil meewerken?
We behandelen onze getuigen uiteraard heel integer en discreet. De bedoeling van onze uitzending is om mensen bewust te maken van deze sluipende ziekte. Door mee te werken aan ons programma helpt u mensen met gelijkaardige problemen.Voor meer informatie kan je me contacteren op info@sultansushi.be Alvast bedankt! Vanessa (redactrice)
Vanessa - 09/03/2005

Lactose

HAI
STOP MET MELK DRINKEN TENZIJ LACTOSEVRIJ!!!!!!
LACTOSE VEROORZAAKT BOTONTKALKING DIT HEB IK VERNOMEN VAN EEN LEERKRACHT DIE LEER KOKEN VOLGENS JING EN JANG
GROETJES
ALEXI - 11/04/2014

Melk en botontkalking

Als melk geen lactose meer mag bevatten, en ook geen eiwitten, want daar krijg je botontkalking van, wat blijft er dan nog over van de melk?


Katleen - 11/04/2014

Osteoporose

Ben 62 jaar, ik heb osteoporose in een hele hoge graad ( op grafiek van botdensiometri heb ik het record) als ik klein was waren mijn ouders goed bevriend met boeren, ik ging van af mijn 4 daar dagelijks melk drinken, recht van de koe (nog lauw dus)
nu nog drink ik ongev. een liter melk per dag, ik heb ook eens 10 dagen aan een infuus gelegen voor kalk "bij te kweken"
HELPT NIET !!!
ik heb vooral 's morgens veel pijn - mijn gewrichten moeten op hun plooien komen.
neem 'smorgens VALTAN >> dat helpt
ze zeggen dat dit product niet verslavend werkt, maar ik denk van wel
je kunt mij mailen hierover hubert.vereecken8@pandora.be
(vervang cijfer 8 door cijfer 1(één)
gen.gr.
hubert vereecken
Hubert - 11/12/2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 7863