Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Ziekte van Parkinson

Ongeveer 1 tot 2% van de mensen van 55 jaar en ouder lijdt aan de ziekte van Parkinson. Deze ziekte is een hersenziekte waarbij vooralde de zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Door de ziekte ontstaat een gebrek aan dopamine, een neurotransmitter die zorgt voor de overdracht van signalen in de hersenen, waardoor de signaaloverdracht verstoord wordt. In minder dan 10% van de gevallen is de ziekte erfelijk. Een bekend symptoom van de ziekte van Parkinson is het beven van de hand of been. Andere verschijnselen zijn spierstijfheid, bewegingstraagheid, een starre gelaatsuitdrukking, stappen met schuifelende pasjes in voorovergebogen houding en een verminderd spraakvermogen. Na verloop van tijd ontstaan moeilijkheden om te lopen en om dagelijkse bezigheden uit te voeren. Ook kunnen er psychische klachten voordoen zoals depressie, moeheid en concentratieproblemen. De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte die langzaam erger wordt, maar het is mogelijk dat de ziekte jarenlang stabiel blijft.

Invloed van melk op de ziekte van Parkinson

Veroorzaakt het drinken van melk de ziekte van Parkinson? Niet als je de melklobby moet geloven, die beweert dat melk goed is voor je lichaam. Maar melk is mogelijk niet zo goed voor je hersenen. Steeds meer studies leggen een verband tussen de consumptie van melk en een hoger risico op de ziekte van Parkinson.

Uit een prospectieve studie uitgevoerd in 2005 door de Universiteit van Korea bleek dat het drinken van een of twee glazen melk per dag het risico op de ziekte van Parkinson in mannen verhoogt (1). Deze studie volgde 7.504 mannen van middelbare leeftijd gedurende een periode van 30 jaar. Gedurende deze periode ontwikkelde zich bij 128 mannen de ziekte van Parkinson. De onderzoekers vonden dat mannen die tijdens hun middelbare jaren meer dan 0,5 liter melk per dag dronken 2,3 keer meer kans op de ziekte van Parkinson dan degenen die geen melk dronken. Zij vonden ook dat het effect van consumptie van melk op de ziekte van Parkinson onafhankelijk was van de inname van calcium.

Een jaar later verscheen in American Journal of Epidemiology een andere studie die ook vond dat de consumptie van melk het risico op ziekte van Parkinson kan verhogen (2). Een team van Amerikaanse wetenschappers, onder leiding van Honglei Chen van het National Institute of Environmental Health Sciences, verzamelde gegevens bij 73.175 vrouwen en 57.689 mannen en vond dat deze die vaker melk consumeren 60 procent meer risico hadden om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Een hoger risico bij zuivelconsumenten werd gevonden bij zowel mannen (+80%) als vrouwen (+30%). De onderzoekers waren echter niet in staat om de onderliggende mechanismen te definiƫren. Zij concludeerden dat meer studies nodig zijn om hun bevindingen verder te onderzoeken en verder te zoeken naar de onderliggende mechanismen.

En sojamelk?

Er bestaan nog geen wetenschappelijke studies die de ziekte van Parkinson in verband brengen met het drinken van sojamelk of het consumeren van andere sojaproducten.

(1) Neurology. 2005 Mar 22;64(6):1047-51. Consumption of milk and calcium in midlife and the future risk of Parkinson disease.
(2) Am J Epidemiol. 2007 May 1;165(9):998-1006. Consumption of dairy products and risk of Parkinson's disease.

Commentaren

Mannen die twee glazen melk per dag drinken, lopen meer risico dat ze op middelbare leeftijd de hersenziekte van Parkinson krijgen. Dat staat in het wetenschappelijke vakblad Neurology.

Een team van de Universiteit van Korea bestudeerde in Hawaï meer dan 7.500 mannen tussen 45 en 68 jaar. De vorsers stelden vast dat mannen die dagelijks meer dan 454 gram melk consumeerden 2,3 keer meer kans liepen op Parkinson. De link heeft volgens de onderzoekers niets te maken met calcium, het belangrijkste voedingsingrediënt van melk. Maar wat er precies in melk het verhoogde risico veroorzaakt, is onduidelijk.

(bron: gentenaar.be)
Johan - 11/04/2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 375