Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Geschiedenis van de sojaboon

geschiedenis sojaboonDe sojaboon komt uit China. In 2853 VC, benoemde de Keizer Sheng-Nung van China de vijf heilige gewassen: sojabonen, rijst, tarwe, gerst en gierst. De sojaboon werd tussen de 17de en 11de eeuw VC verbouwd in de oostelijke helft van China.

De eerste sojabonen kwamen aan in Amerika in 18de eeuw als ballast aan boord van schepen! Pas in 1879 begonnen een paar moedige landbouwers met de teelt van de sojaboon als voer voor hun vee. De sojaboon groeide gemakkelijk in het heet en vochtig klimaat van noordoostelijk Noord-Carolina. Rond 1900 voerde het Amerikaans Ministerie van Landouw tests uit op de sojaboon en moedigde landbouwers aan om de sojaboon als dierenvoer te planten. In 1904 ontdekte de beroemde Amerikaanse chemicus G. W. Carver dat de sojaboon een waardevolle bron van proteïne en olie is. Hij moedigde landbouwers aan om hun andere gewassen met sojabonen te roteren. Tot verbazing van de boeren verhoogde dit de opbrengst.

In 1929 besteedde Morse twee jaar om de sojaboon te onderzoeken in China, waar hij meer die 10.000 sojaboonvariëteiten verzamelde. Pas vanaf 1940 ging die teelt van de sojaboon in Amerika werkelijk van start.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 3814