Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Edamame

edamameEdamame bonen zijn verse sojabonen, ook wel groene sojabonen genoemd. Edamame betekent letterlijk "bonen aan twijgen". Edamame bonen wordt geoogst als de sojabonen rijp zijn, maar voordat ze beginnen te verharden. Bereide edamame heeft een verrassend goede smaak. Edamame bonen worden gebruikt als snack of als ingrediënt in vegetarische maaltijden en soepen. In Japan en andere Aziatische landen is het zeer populair om bij bier gezouten edamame bonen te eten. Sommigen geloven dat het eten van verse sojabonen de toxische effecten van alcohol kan verminderen. De peulen worden lichtjes gekookt in gezouten water en de bonen worden vervolgens uit de peulen geknepen in de mond.
Als een groenteschotel worden edamame bonen gekookt in gezouten en gekruid water en vervolgens warm of koud geserveerd op een apart schaaltje. De bonen kunnen ook zonder peul worden geserveerd. Edamame bonen bevatten alle gezonde ingrediënten van gedroogde sojabonen, zoals isoflavonen, soja-eiwitten, saponinen en vezels. Omdat ze nog vers zijn bevatten ze aanzienlijke hoeveelheden vitaminen, waaronder vitamine C (ongeveer 10 mg per 100 g).

Beschikbaarheid van edamame

In Aziatische landen kan bijna het hele jaar door verse edamame bonen gekocht worden in elke groentewinkel en supermarkt. In landen waar de sojabonen niet geteeld worden, zoals Nederland en België, zijn edamame bonen enkel beschikbaar in bevroren vorm en enkel te vinden bij de toko.

Recept voor voorgerecht met edamame

ingrediënten:
250 g ongepelde edamame
1 liter water
zout naar smaak
Was de ongepelde edamame en kook in het water met zout. Kook voor ongeveer 5 minuten. Draineer de bonen, bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.

Commentaren

waar koop ik verse sojabonen?

onlangs aten we afhaalsushi met als bijgerecht gestoomde sojabonen van de japanner. nu wil ik ze graag zelf bereiden, maar nergens kan ik verse sojabonen vinden. niet bij natuurwinkel, toko of groenteboer te vinden. heeft iemand misschien tips?
David - 01/11/2013

waar koop ik verse sojabonen?

Verse sojabonen, ook Edamame genoemd, zijn volop te krijgen in Aziatische landen, waar ze als hapje bij maaltijden worden gegeten. Bij ons heb ik verse sojabonen ook nog niet gevonden. Misschien kwamen die verse sojabonen in het restaurant uit een blik of diepvries?


Rob - 01/11/2013

Edemame

In brussel kan je deze vinden in het diepvriesvak van de chinese en de japanse supermarkt. (japanse supermarkt TAGAWA Vleurgatsesteenweg 119, Elsene of chinese Rue de la Vierge Noire 2-4 Brussel stad)
soofster - 04/12/2013

Edamame

en net gevonden in de Pijp in Amsterdam
De Tjin's heeft een klein supermarktje vastzitten aan de afhaaltoko,
daar liggen ze in de vriezer
de Pijp Amsterdam - 15/02/2014

Edamame

gevonden! voor wie het nu nog interesseert: ik kocht vanmiddag verse (diepvries) sojabonen bij de chinese supermarkt op de nieuwmarkt in amsterdam.
arja - 10/08/2014

Edamame

ook bij:
DANK, kastelenstraat 264, 1082 EJ Amsterdam
AvdS - 10/08/2014

Edamame in nederland

Hallo wij van dutchsoy hebben dit jaar een proef met edamame bonen en willen dit uitbreiden volgend jaar om zo verse edamame gmo vrij van nederlandse bodem te hebben.
Dutchsoy - 07/06/2016

Waarom edamame peulen zouten?

Ik begrijp niet waarom je edamame peulen moet zouten bij opdienen, terwijl je uitsluitend de boontjes zelf kunt eten. Kan iemand dat uitleggen?
Joh - 20/08/2016

waarom zouten

je hoeft ze niet te zouten maar doordat de schil zout heeft en je de boontjes met je tanden uit de hulsjes ritst krijg je ook zout in je mond erbij en dat maakt de smaak lekkerder voor sommige mensen. biowinkel krits amsterdam/amstelveenseweg heeft ze ook in de vriezer.
aa - 28/04/2017

in de tuin

met succes kweek ik deze bonen reeds enkele jaren in de tuin (belgie)
Pol - 16/08/2018

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1245