Soya - Contact

soja
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

soy-beans



 


Waarom drinken we melk?

Vanaf onze kindertijd worden we geleerd dat melk gezond is en dat we zuivel nodig hebben voor onze calciumbehoefte. Maar steeds meer studies bewijzen dat melk niet zo gezond is en het drinken van melk wordt verbonden met heel wat ziektes. Waarom blijven we dan nog melk drinken? Wat zegt de zuivelindustrie zelf? Op een zuivelsite (ikkantegeneenstootje.be) lezen we: "Iedereen wil oud worden, maar niemand wil zich oud voelen. Vandaar dat men vaak nu al investeert in later. Dat doen we voor ons pensioen, waarom dan ook niet voor onze gezondheid? Door elke dag melk te drinken, bijvoorbeeld. Want melk is van nature een goede leverancier van essentiële voedingsstoffen en draagt op verschillende vlakken bij tot een goede gezondheid. Wie dus elke dag voldoende melk drinkt, kan nu én later tegen een stootje." Op welke vlakken melk bijdraagt tot een goede gezondheid staat op die site nergens vermeld! Wel verwijzen ze steeds naar de essentiële voedingsstoffen, waarschijnlijk calcium. Maar verschillende studies tonen aan dat calcium in zuivel ons niet beschermt tegen botontkalking, zelfs integendeel.

Hier zijn enkele redenen om geen melk of zuivel te consumeren:
  • Melk is ook een oorzaak van malabsorptiestoornissen (2), kan een oorzaak zijn van juveniele diabetes (3) en kan prostaat en testiculaire kanker bevorderen (4).
  • Voorlopige studies tonen aan dat insulineafhankelijke diabetes mellitus bij kinderen wordt geassocieerd met de inname van koemelk voor het spenen. Antistoffen die we aanmaken tegen koemelkeiwit zouden onze pancreascellen, die insuline produceren, aanvallen. Verder onderzoek wordt gedaan om te verklaren wat de relaties zijn en welke de rol van de genen zijn om deze auto-immune reactie uit te lokken (5).
  • De consumptie van zuivel zijn gecorreleerd met hartaandoeningen (6).
  • Melk en vele bestanddelen uit melk (botervet, melkproteïne, calcium van melk en riboflavine) stonden positief in relatie met coronaire hartziekten en mortaliteit voor alle 40 bestudeerde landen (7).

Referenties

(2) Shils et al. Modern Nutrition in Health and Disease. Williams and Wilkins. Baltimore, Maryland. 1999. pg. 1506
(3) Gerstein. Cow's Milk Exposure and Type 1 Diabetes Mellitus - A critical overview of the clinical literature. Diabetes Care. January 1994 17(1):13-19.
(4) Davies et al. Adolescent milk, dairy product and fruit consumption and testicular cancer. British Journal of Cancer. August 1996 74(4):657-60.
(5) Martin et al (1991). Milk proteins in the etiology of insulin dependent diabetes mellitus. Annals of Medicine, 23, 447-452.
(6) A Survey of Mortality Rates and Food Consumption Statistics of 24 Countries, Medical Hypothesis 7:907-918, 1981
(7) Circulation 1993; 88(6):2771-2779

Commentaren

Nederlandstalige informatie over melk.

Beste mensen,

Zijn er ook bronnen over informatie over melk in het Nederlands? Zo ja, kunt u mij dan titels e.d. doorgeven. Ik ben nl. erg geinterresseerd in waarom melk niet goed is, en vooral in de bronnen, onderzoeken e.d.

Ik hoop snel wat te horen.

Namaste
Tamari

P.S. jullie hebben een hele goede informatieve website!!!
Bedankt!!

Tamari - 16 December 2004

Nederlandstalige informatie over melk.

Hi Tamari,

Ik ken spijtig genoeg geen Nederlandse of Belgische onderzoeken over mogelijk negatieve gezondheidseffecten van zuivel. Dit kan ook moeilijk omdat de universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen afhankelijk zijn van sponsoring van de zuivelindustrie.

Ook de zuivelindustrie zelf twijfelt! Het Productschap Zuivel schrijft: "De opbrengst van de heffing afzetbevordering zuivel dient ter financiering van de in 2000 gestarte public relations activiteiten van het Nederlands Zuivelbureau, die tot doel hebben zuivelproducten in Nederland zodanig te positioneren dat de consument zuivel gezond, betrouwbaar en op verantwoorde wijze geproduceerd acht."
Dus als de consument zuivel maar gezond ACHT.

Rob - 16 December 2004

Hummmm...

Hetzelfde kan ongetwijfeld beweerd worden van de soja industrie, die grotendeels in Amerikaanse handen is.

Monsanto, een toch niet zo onverdacht bedrijf, levert genetisch gemanipuleerde soja bonen. Ze hebben een heel groot belang in de soja industrie. Ze ruïneren ook jaarlijks enkele honderden boeren door ze voor de rechtbank te vervolgen voor het onwetend verbouwen van volgende generaties genetisch gemanipuleerde bonen zonder daarvoor licenties aan Monsanto te betalen.

Als ik er persoonlijk moet voor kiezen de plaatselijke melkerij of Monsanto te vertrouwen, kan je wel raden waar ik voor kies, zeker?

Wim - 23 February 2005

Monsanto doet vooral in gentech mais naar mijn weten.



DeNatuur - 24 February 2005

Geitemelk

Koemelk is dus ongezond. Nu beweren sommigen dat geitemelk prima is. Klopt dat?

Wim - 01 May 2014

Geitenmelk

Geitenmelk is in ieder geval minder ongezond dan koemelk omdat het minder lactose bevat. Verder geeft geitenmelk minder allergisch reacties omdat het minder caseïne alpha 1 becat. Geitenmelk is ook rijker aan oligosacchariden die helpen om een gezonde darmflora op te bouwen. IN ander woorden, geitenmelk lijkt meer op moedermelk. Maar moedermelk wordt toch ook alleen maar gedronken door baby's?

Shaun - 01 May 2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 5221



 
Copyright ©2015 , Soya.be