Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Eerste Vlaamse soja geoogst

Alpro, AVEVE, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Departement Landbouw en Visserij hebben samen een project opgestart voor de teelt van soja in Vlaanderen. Een vijftal landbouwers willen een gezamenlijke sojaoogst behalen van 100 ton op een oppervlakte van 25 ha. In 2018 wil men die oppervlakte verdubbelen en tegen 2015 mikt men op een verdere groei tot 1000 ha. De soja zal gebruikt worden voor de bereiding van sojamelk en andere sojaproducten door Alpro.

Met Vlaamse overheidsmiddelen heeft de ILVO in samenwerking met KULeuven en Inagro 4 jaar onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor soja te telen in België.
De resultaten van dit vooronderzoek waren zelfs beter dan verwacht. Tussen 2012 en 2017 werden proefvelden met soja aangelegd. Er werd veel aandacht besteed aan het selecteren van geschikte rassen en daarnaast is het ILVO ook gestart met een veredelingsprogramma. Op basis van vroegrijpheid en eiwitgehalte worden de variëteiten Sultana en Shouna gebruikt.

De sojateelt creëert nieuwe mogelijkheden voor landbouwers als interessant gewas in de teeltplannen. De sojateelt kan leiden tot een beter financieel rendement en een verbeterde bodemkwaliteit. De lokale sojateelt leidt ook tot een lagere ecologische voetafdruk van de afgeleide voedingsproducten. In Frankrijk gebruikt Alpro nu al 100% Franse sojabonen.

Bron: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 8597