Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja is tandvriendelijk

Soja lijkt ook gunstig voor de gezondheid van de tanden. Dit blijkt uit een Japanse studie waaraan bijna 4.000 Japanse studentes deelnamen. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Central Public Health. Soja en de isoflavonen die erin voorkomen zijn tandvriendelijk omdat ze lijken te beschermen tegen bepaalde aandoeningen van het tandvlees en de kaak.

Peridontale aandoeningen zijn chronische ontstekingen van het tandvlees en/of de boven- en onderkaak. Deze aandoeningen kunnen leiden tot bloedend tandvlees, loszittende tanden en in het ergste geval zelfs tot wegrottend tandvlees. De oorzaak ligt meestal in bacteriƫle plaque. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen om deze aandoeningen te voorkomen zijn regelmatig tandenpoetsen en flossen, niet roken, regelmatige gebitscontrole en een evenwichtige voeding. Maar ook het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het voorkomen van deze aandoeningen. Steeds vaker worden de isoflavonen uit soja in verband gebracht met een positief effect op het immuunsysteem. Net daarom namen de Japanse onderzoekers de invloed van soja op dergelijke aandoeningen onder de loep.
Het onderzoek vond plaats bij bijna 4.000 Japanse studentes tussen 18 en 22 jaar. Door middel van een vragenlijst werden de eetgewoontes van de studentes nagegaan. 8% had last van een peridontale aandoening. Studentes met een hoge sojaconsumptie (gemiddeld 86,5 g per dag) hadden 37% minder kans op het voorkomen van de aandoening dan studentes die weinig soja gebruikten (gemiddeld 13,1 gram per dag). Ook wanneer men de invloed van tandenpoetsen en het al dan niet roken meenam in de analyse, bleef de gunstige invloed van sojaconsumptie behouden. Dit is het eerste onderzoek dat zich richt op de relatie tussen soja en de tandgezondheid. De uitkomst is veelbelovend, maar het spreekt voor zich dat er verder onderzoek zal moeten plaatsvinden om een duidelijker en gedetailleerd beeld te krijgen over de tandvriendelijkheid van soja.
Sojaproducten passen perfect in een evenwichtige en gebalanceerde voeding. Het feit dat deze studie aanhaalt dat sojaproducten ook tandvriendelijk kunnen zijn, is een extra pluspunt.

Bron: Tanaka K, Sasaki S, Murakami K, Okubo H, Takahashi Y, Miyake Y. Relationship between soy and isoflavone intake and periodontal disease: the Freshmen in Dietetic Courses Study II. BMC Public Health 2008;8:39.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 2285