Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja remt vooruitgang prostaatkanker

Drie keer per dag een glas sojadrink nuttigen, kan helpen in de strijd tegen prostaatkanker. Uit een Amerikaans onderzoek komen aanwijzingen dat regelmatige sojaconsumptie de progressie van prostaatkanker afremt. Het onderzoek is gepubliceerd in het laatste nummer van BioMed Central Cancer.

Voornamelijk West-Europese en Amerikaanse mannen worden geconfronteerd met prostaatkanker. Chinese en Japanse mannen lijden veel minder aan deze aandoening. Maar wanneer Aziatische mannen naar Amerika emigreren en daar de Westerse voedingsgewoonten overnemen, blijkt dat ook bij hen de kans op prostaatkanker snel toeneemt.
Wetenschappers vermoeden dat de voedingsgewoonten een rol spelen bij de ontwikkeling van prostaatkanker. In Azië wordt traditioneel veel soja gegeten. Soja bevat isoflavonen, waar veel wetenschappelijk onderzoek naar gebeurt. Voor de onderzoekers van de Universiteit van Florida was dit de aanleiding om de invloed van de consumptie van soja op de progressie van prostaatkanker te onderzoeken.

Het onderzoek is uitgevoerd bij 20 mannen die al behandeld waren voor prostaatkanker, maar waarbij het gehalte aan PSA (een indicator voor prostaatkanker ) in het bloed weer steeg, m.a.w. een terugval van prostaatkanker. Een verdere stijging van het PSA is voor deze patiënten te verwachten. Gedurende één jaar dronken deze patiënten drie keer per dag sojamelk. Na dat jaar bleek het PSA-gehalte bij acht mannen minder sterk gestegen dan men normaal zou verwachten en bij zes mannen zelfs gedaald. Bij zes patiënten trad er geen verbetering op.
De onderzoekers concluderen dat isoflavonen uit soja in staat zijn om de progressie van prostaatkanker af te remmen. Ze roepen op om grootschaligere studies te doen, waarbij patiënten ofwel isoflavonen, ofwel een placebo krijgen. Dit soort interventieonderzoeken zijn nodig om het effect nog meer wetenschappelijke draagkracht te geven.

België behoort tot de landen waar prostaatkanker relatief veel voorkomt. In België is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

Bron: Pendleton, J.M., et al. " Phase II trial of isoflavone in prostate-specific antigen recurrent prostate cancer after previous local therapy." BMC Cancer (2008) 8:132

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 2316