Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja kan opvliegers tijdens menopauze verlichten

Soja kan ongemakken tijdens de menopauze verlichten, zo blijkt uit recent Italiaans onderzoek. De isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen uit soja, kunnen namelijk het aantal opvliegers verminderen. Dat werkt al na zes weken, ongeacht de ernst van de opvliegers.

Jaarlijks beleven miljoenen vrouwen wereldwijd de menopauze. Klachten die met de menopauze gepaard gaan, verschillen van vrouw tot vrouw, maar opvliegers worden door de meeste vrouwen als zeer storend ervaren. Opvliegers starten meestal 1 tot 5 jaar na het uitblijven van de menstruatie. In Westerse landen heeft 70% van de vrouwen er tijdens de overgang last van. Opvallend lager is het percentage bij Aziatische vrouwen: slechts 5 tot 18% van hen kampt met opvliegers. Gedacht wordt dat de hogere consumptie van isoflavonen - natuurlijke plantenbestanddelen uit soja - in Aziatische landen hierbij een rol speelt. De resultaten van een recent gepubliceerde Italiaanse studie bevestigen dit vermoeden.
Om het effect van soja-isoflavonen te onderzoeken, kregen 180 vrouwen tabletten met 80 mg isoflavonen (waarvan 60 mg geniste├»ne), of een placebo. De vrouwen waren tussen 40 en 65 jaar oud en hadden voor aanvang van de studie minimaal 5 opvliegers per dag. Na zes en na twaalf weken was het aantal opvliegers in de isofavonen-groep beduidend meer gedaald dan in de placebogroep. Na zes weken was het aantal opvliegers bij de vrouwen uit de isoflavonen-groep met 36% afgenomen ten opzichte van het begin van de studie en na twaalf weken zelfs met 41%. In de placebogroep daalde het aantal opvliegers ook, maar wel minder: na 6 weken met 24% en na 12 weken met 29%. De onderzoekers wijten deze daling aan het zogenoemde placebo-effect. De daling in de isovlavonen-groep was significant groter dan in de placebogroep. De studie concludeerde dat een hoge dagelijkse inname van isoflavonen, vooral geniste´┐Żne, gebruikt kan worden voor de behandeling van opvliegers bij vrouwen in de menopauze.

Bron: Soy extract phytoestrogens with high dose of isoflavones for menopausal symptoms. J Obstet Gynaecol Res. 2009 Dec;35(6):1083-90.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 846