Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlicht menopauze

menopauseUit vooraanstaand Amerikaans onderzoek blijkt dat soja menopauzale ongemakken verlicht. Het aantal opvliegers daalt met 45% bij consumptie van een sojarijke voeding. Opvliegers zijn een veel voorkomend ongemak tijdens de menopauze. In de Westerslanden heeft 60 tot 90% van de vrouwen in de menopauze er last van. Opvallend lager is het percentage bij Aziatische vrouwen: slechts 10 tot 25% van hen heeft te kampen met opvliegers. De resultaten van een recent Amerikaans onderzoek bevestigen het vermoeden dat de hoge consumptie van soja in Aziatische landen hierbij een rol speelt. Zestig vrouwen tussen 48 en 65 jaar volgden gedurende twee periodes van acht weken een dieet dat gunstig is voor hart- en bloedvaten. Tijdens de ene periode van acht weken werd een deel van de eiwitten in het dieet dagelijks vervangen door sojanoten, die isoflavonen en soja-eiwit (25g per dag) bevatten. Gedurende de andere periode van acht weken werd hetzelfde dieet gevolgd, maar ditmaal zonder vervanging van eiwitten door sojanoten. De vrouwen hielden het aantal opvliegers dagelijks bij. Aan het einde van elke dieetperiode vulden de vrouwen ook een vragenlijst in over hun levenskwaliteit.
De resultaten van de studie tonen aan dat een sojarijke voeding het aantal opvliegers bijna halveert. Uit de vragenlijst bleek bovendien dat sojaconsumptie resulteert in een significant betere levenskwaliteit. De in het onderzoek gebruikte hoeveelheid soja komt overeen met de consumptie van ongeveer vier sojaproducten per dag. Een sojarijke voeding is volgens de onderzoekers een smakelijke en eenvoudige manier om de klachten tijdens de menopauze te verlichten.

Bron: Welty FK, Lee KS, Lew NS, Nasca M, Zhou JR. The association between soy nut consumption and decreased menopausal symptoms. J Womens Health (Larchmt) 2007;16:361-9.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 296