Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-eiwit en en hyperlipidemie

Hyperlipidemie is een aandoening waarbij zich abnormaal veel lipiden (vetstoffen) in de bloedbaan bevinden. Deze lipiden kunnen cholesterol, cholesterol esters, fosfolipiden of triglyceriden bevatten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat soja-eiwit de hoeveelheid triglyceriden vermindert met 12% ten opzichte van dierlijke eiwitten. Retinoïnezuur is een metaboliet van vitamine A (retinol) en speelt een belangrijke rol in het vetmetabolisme. Het bindt zich aan retinoïnezuurreceptoren, die biologische processen moduleren die in verband staan met verschillende vormen van kanker. Retinoïden worden gebruikt voor de behandeling van kanker, maar hebben ernstige bijwerkingen, zoals de inductie van hypertriglyceridemie. Van soja-eiwitisolaat is aangetoond dat het bij ratten de ernst van de door retinoïnezuur veroorzaakte hypertriglyceridemie vermindert.
Xiao en mdewerkers van het Banting Centrum voor Onderzoek, Ottawa, waren de eersten die het effect van alcohol-gewassen soja-eiwitisolaat (bevat zeer lage niveaus van isoflavonen) onderzochten op de expressie van retinoïnezuurreceptorgenen en DNA-bindende activiteit bij ratten. Ze vonden dat de inname van soja-eiwitisolaat op een dosisafhankelijke manier de vorming van retinoïnezuurreceptoreiwit-beta2 verhoogde in zowel mannelijke als vrouwelijke ratten. Supplementatie met extra isoflavonen had geen consistent extra effect. Het exacte mechanisme waardoor soja-eiwitisolaat de productie van deze eiwitten verhoogt is niet bekend, maar de wetenschappers vermoeden dat de hogere verhouding van arginine-lysine van het soja-eiwit of een bioactieve peptide een rol zouden kunnen spelen.

De studie concludeerde dat de inname van soja-eiwit de door retinoïdes veroorzaakte hypertriglyceridemie verminderde door in te werken op de productie van retinoïnezuurreceptor beta2 eiwitten en op hun DNA-bindende activiteit.

Bron: Dietary soy protein isolate modifies hepatic retinoic acid receptor-beta proteins and inhibits their DNA binding activity in rats. Journal of Nutrition. 2007 Jan;137(1):1-6.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 7849