Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Nieuwe studie ondersteunt het cholesterolverlagende effect van soja-eiwit

Uit een nieuwe studie blijkt dat de consumptie van soja-eiwit het totaal cholesterol en niet-HDL cholesterol waarden significant verlagen en dat dit effect veel sterker is dan voor melkeiwit, bij patiƫnten met matig hoog cholesterolgehalte.

De wetenschappers onderzochten de effecten van de inname van soja-eiwit op het lipidenprofiel in een gerandomiseerde en gecontroleerde studie. Ze onderzocht ook het effect op de uitscheiding van galzuren en neutrale sterolen. De mannen en vrouwen die deelnamen aan deze studie moetsen LDL-cholesterol waarden vertonen van 100 en 200 mg/dl en mochten geen andere vetverlagende behandeling volgen. Verder werden enkel die deelnemers geselecteerd die positief reageerden op behandeling van Colesevelam.
Dagelijks kregen de deelnemers ofwel 25 g van een onoplosbare fractie van gedeeltelijk gehydrolyseerd soja-eiwit of 25 g melkeiwitten. De onderzoekers ontdekten dat de inname van soja-eiwit het gehalte aan niet-HDL cholesterol met 10,8% verlaagde, maar konden hiervoor geen verklaring geven. Wel denken ze dat isoflavonen geen rol spelen gezien, het laag isoflavonengehalte in het gebruikte soja-eiwit. De groep die behandeld werd met melkeiwit vertoonde ook een verlaging van de niet-HDL cholesterol, maar met slechts 3,9%. Verder constateerden de onderzoekers geen significante toename voor fecale galzuren of neutrale sterolen in beide groepen.

De studie concludeerde dat inname van soja-eiwit een cholesterolverlagend effect heeft dat sterker is dan die van melkeiwit. Deze bevindingen ondersteunen niet de hypothese dat een verhoogde excretie van galzuren belangrijk is voor de cholesterolverlagend effecten van eiwitten.

Bron: Effects of soy protein on lipoprotein lipids and fecal bile acid excretion in men and women with moderate hypercholesterolemia. The Journal of Clinical Lipidology. 2010 Nov-Dec;4(6):531-42.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1238