Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlaagt risico op diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ernstig medisch probleem waarvan de prevalentie wereldwijd dramatisch toeneemt. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam onvoldoende insuline aan of reageren de cellen onvoldoende op insuline. Het is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel. Vooral volwassenen lijden aan deze ziekte, vandaar de naam ouderdomsdiabetes, maar het wordt steeds meer gediagnosticeerd bij kinderen in parallel met stijgend overgewicht. Levensstijlfactoren zoals lichaamsbeweging en voeding spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ziekte.

Mueller en medewerkers aan de Universiteit van Minnesota onderzochten de relatie tussen de consumptie van sojaproducten en het voorkomen van diabetes type 2 in een populatie waar diabetes veel voorkomt. Ze gebruikten gegevens van de Singapore Chinese Health Study, een studie die meer dan 40 duizend mannen en vrouwen volgden. Ze verzamelden gegevens over de inname van sojaproducten en hun componenten isoflavonen en soja-eiwit aan de hand van een vragenlijst.
De onderzoekers vonden dat de inname van ongezoete sojaproducten omgekeerd evenredig was geassocieerd met het risico op diabetes. Bijvoorbeeld, mensen die meer dan 5 porties sojaproducten per week consumeerden vertoonde een 28% lager risico op diabetes, in vergelijking met mensen die geen sojaproducten aten. Wel vonden ze dat de inname van gezoete sojamelk positief geassocieerd met het risico op diabetes. Toen de onderzoekers keken naar de inname van isoflavonen en soja-eiwit vonden zij een omgekeerde associatie tussen inname van isoflavonen en diabetes.

Zij concludeerden dat op basis van de verkregen cijfers ongezoete sojaproducten en isoflavonen een beschermend effect hebben op het risico van type 2 diabetes.

Bron: Soy intake and risk of type 2 diabetes mellitus in Chinese Singaporeans : Soy intake and risk of type 2 diabetes. Eur J Nutr. 2011 Nov 18.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 8782