Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja biedt antwoord op explosie aan diabetes patiënten

Het aantal mensen met diabetes neemt schrikbarend toe. Wereldwijd gaat het inmiddels om ruim 245 miljoen mensen en over 20 jaar zullen dat er naar schatting 380 miljoen zijn. Om deze evolutie te counteren kan sojamelk een antwoord bieden. Vrouwen die dagelijks één portie sojamelk nemen, hebben bijna 40% minder kans op diabetes. Dit blijkt uit een grootschalig Chinees onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

In het onderzoek werden circa 64.000 vrouwen tussen 40 en 70 jaar gedurende 4,5 jaar gevolgd. In die periode kregen 1.608 deelnemers diabetes type 2. Bij vergelijking van de voedingsgewoonten tussen deelnemers die wel en geen diabetes kregen, deden de onderzoekers interessante ontdekkingen. Hoe meer sojabonen en peulvruchten de vrouwen consumeerden, hoe kleiner de kans op diabetes. Ook ging de consumptie van 1 portie (200 ml) sojamelk gepaard met een 39% lager risico op diabetes.
8% van de volwassen Belgische bevolking lijdt aan een vorm van diabetes. Dit zal verder oplopen tot 10% of 1 op 10 volwassen Belgen in 2025. De helft van die groep mensen, blijkt uit studies, is zich niet bewust van de ziekte. Daarnaast bevindt nog eens 6% van de volwassen bevolking zich in de "grijze zone". Die groep loopt een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn diabetes te ontwikkelen. Nemen we alle cijfers samen, dan blijkt dat in 2007 1 miljoen Belgen te hoge bloedsuikerwaarden had en dus in aanmerking komt voor preventie en behandeling van diabetes en gerelateerde complicaties.

Overgewicht is één van de oorzaken van de sterke toename. Andere risicofactoren voor diabetes type 2 zijn erfelijkheid, een gebrek aan lichamelijke activiteit, tabak en een onevenwichtige voeding. Vooral een hoge inname van verzadigd vet en een lage inname van (gezond) onverzadigd vet en vezels verhogen het risico op diabetes. Laten deze risicofactoren nu net typische kenmerken van de hedendaagse samenleving zijn.

De onderzoekers zijn in de overtuiging dat isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen in soja, aan de basis liggen van het gunstige effect bij diabetes. Uit andere studies zijn er immers aanwijzingen dat isoflavonen een positief effect hebben op de werking van insuline in het lichaam.

Een portie sojamelk kan gemakkelijk ingebouwd worden in het dagelijkse voedingspatroon, bijvoorbeeld bij de ontbijtgranen of als tussendoortje.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 5534