Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Het eten van sojaproducten in de kindertijd kan het risico op borstkanker verlagen

Eerdere epidemiologische studies legden al een verband tussen de consumptie van soja met een verminderd risico op borstkanker. Wu en medewerkers aan de Universiteit van Zuid-Californië waren de eersten die een epidemiologische studie, die specifiek ontworpen was om dit verband te onderzoeken, uit te voeren. Zij vonden dat vrouwen die op een regelmatige basis soja consumeerde tijdens hun adolescentie en volwassenheid de helft minder kans op borstkanker hadden dan degenen die weinig soja aten.
De onderzoekers vergeleken de consumptie van soja (uitgedrukt in mg isoflavonen) van 501 Aziatische vrouwen met borstkanker en 594 vrouwen zonder borstkanker uit de omgeving van Los Angeles. De consumptie van soja was het hoogst bij de Chinese vrouwen (27 mg isoflavonen per dag), intermediair bij de Japanse vrouwen (18 mg isoflavonen per dag) en het laagst bij Filippijnse vrouwen (9 mg isoflavonen per dag). De belangrijkste bron van isoflavonen was tofu, gevolgd door sojamelk, miso en verse sojabonen. Vrouwen die veel soja consumeerden tijdens adolescentie en volwassenheid vertoonde een 47% lager risico op het ontwikkelen van borstkanker, terwijl dit risico ook nog steeds 33% lager was voor degenen die enkel veel soja consumeerden tijdens adolescentie. De onderzoekers zochten ook naar mogelijke mechanismen die de beschermende activiteit van soja zouden kunnen verklaren. Uit dierstudies is gebleken dat blootstelling in het vroege leven aan het isoflavoon genisteïne het aantal van chemisch geïnduceerde borsttumoren verlaagde en de morfologie van de borstklieren gunstig beïnvloede. Soja kan ook werken door binding van isoflavonen aan oestrogeenreceptoren.

De studie concludeerde dat een hoge soja-inname tijdens de adolescentie bij de Aziaten die in de VS wonen geassocieerd was met een significante vermindering van het risico op borstkanker en dat dit risico verder verminderde met hoge inname als een volwassene.

Bron: Adolescent and adult soy intake and risk of breast cancer in Asian-Americans. Carcinogenesis. 2002 Sep;23(9):1491-6.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1503