Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlaagt risico op bortskanker

Vrouwen die elke dag een portie soja gebruiken, hebben 18 percent minder kans op het ontwikkelen van borstkanker.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 Chinese vrouwen. Deze nieuwe studie maakt deel uit van de Singapore Chinese Health Study. Bij aanvang van het onderzoek werden de voedingsgewoontes nagegaan van 35.303 vrouwen tussen de 45 en 74 jaar oud. De gezondheid van deze vrouwen werd gedurende meerdere jaren opgevolgd.

Na ruim 5 jaar werd bij 629 van deze vrouwen borstkanker geconstateerd. In het onderzoek is vervolgens gekeken of er een verschil was in het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen die weinig of veel sojaproducten gebruikten. Uit de analyse van de cijfers blijkt dat de vrouwen met de hoogste soja inname per dag (uitgedrukt als inname van 10 of meer mg isoflavonen per 1.000 kcal - isoflavonen zijn bestanddelen die van nature aanwezig zijn in soja) een lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen die minder soja gebruikten. Een daling van maar liefst 18 percent van de kans op het ontwikkelen van borstkanker werd vastgesteld. Vooral bij vrouwen na de menopauze was het effect het grootst.

Een hoeveelheid van 10 mg isoflavonen kan men al terugvinden in één portie tofu of 100 ml sojamelk. Dus ook mensen die niet gewoon zijn veel soja te gebruiken, kunnen gemakkelijk deze hoeveelheid inpassen in hun dagelijkse voeding.

Wat we vaststellen in wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen soja-inname en risico op het ontwikkelen van borstkanker is dat men vooral positieve resultaten ziet bij vrouwen die van jongs af aan al soja consumeren. In een typisch Aziatisch dieet eet men van kindsbeen af al sojaproducten.

Bron: Wu AH, Koh WP, Wang R, Lee HP, Yu MC. Soy intake and breast cancer risk in Singapore Chinese Health Study. Br J Cancer 2008;99:196-200.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 7975