Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja beschermt tegen beroerte

De consumptie van soja zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben op het risico van een beroerte. Een beroerte is een belangrijke oorzaak van sterfte bij mensen met de meest voorkomende vormen van hart- en vaatziekten. Bij een beroerte vermindert de bloedtoevoer naar bepaalde delen van de hersenen wat resulteert in een afwijkende functie van het hersenweefsel.

Eerdere onderzoeken bevestigden de beschermende rol van sojaproducten tegen beroerte, maar slechts weinig epidemiologische gegevens waren beschikbaar. Een studie van Sacks et al (Circulation 2006,113:1034-1044) bevestigde dat sojaproducten heilzaam zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Een andere studie van Rivas et al. (J. Nutr 2002; 132:1900-1902) toonde aan dat personen met een milde hypertensie een lagere bloeddruk vertoonden na het drinken van sojamelk in plaats van koemelk.
Liang W en medewerkers van Curtin University of Technology, Perth, Australië, waren de eersten die dit verband bevestigden in een epidemiologische studie. Ze onderzochten het verband tussen sojaconsumptie en het risico op beroerte bij een Chinese bevolkingsgroep. Ze vergeleken soja consumptie en leefstijlfactoren van 347 patiënten met een beroerte met een controlegroep van 464 gezonde personen. Beoordeling van het dieet werd gedaan door een gevalideerde en betrouwbare vragenlijst. De totale sojaconsumptie werd gedefinieerd als de som van inname van sojabonen, tofu en sojamelk.

De onderzoekers vonden dat het gemiddelde aandeel van de wekelijkse sojaconsumptie in de voedselopname significant lager was bij de patiëten met een beroerte (90 g) dan bij de proefpersonen in de controlegroep (268 g). Personen die meer dan 300 gram sojaproducten consumeerden hadden 77% minder risico op een beroerte dan degenen die minder dan 50 gram sojaproducten consumeerden. Andere factoren die het risico op beroertes beïnvloedden waren roken, lichamelijke activiteit en de consumptie van groenten en fruit. De onderzoekers bevelen vergelijkbare studies aan in andere populaties en een bevestiging met een goed opgezette prospectieve cohort studies.

Bron: Soy consumption reduces risk of ischemic stroke: a case-control study in southern china. Neuroepidemiology 2009;33(2):111-6.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 3952