Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja zou prostaatkanker kunnen stoppen

Volgens een artikel in Biology of Reproduction, geloven Amerikaanse onderzoekers dat soja isoflavonen zouden kunnen helpen om kaalheid te behandelen en de ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen te voorkomen. Deze bevindingen zouden kunnen uitleggen waarom Japanse mannen, die veel soja eten zelden prostaatkanker hebben.

Equol blokkeert dihydrotestosterone

Dr Kenneth Setchell en zijn team van het Cincinnati Kinderhospitaal Medisch Centrum hebben aangetoond dat equol, een molecule afgeleid uit soja-isoflavonen, de reactie van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) kan beperken. Equol beperkt de productie niet maar het verhindert dat dihydrotestosteron goed functioneert.
Dihydrotestosteron is gekend als een factor in de ontwikkeling van prostaatkanker en kaalheid bij mannen. Equol reduceert de schadelijke effecten van dihydrotestosteron zonder de goede gevolgen van mannelijke hormonen teniet te doen.
De studie werd uitgevoerd op ratten die werden geïnjecteerd met equol. Men constateerde dat equol de grootte van de prostaat verminderde. Wanneer de testes van de mannelijke ratten werden verwijderd was er geen productie meer van dihydrotestosteron. Wanneer de ratten werden geïnjecteerd met DHT werd hun prostaat groter. Dit toonde het verband tussen dihydrotestosterone en de grootte van de prostaat. Wanneer de ratten werden geïnjecteerd met equol werd hun prostaat niet zo groot.

Deze bevindingen zijn erg belangrijk omdat het blokkeren van de actie van dihydrotestosteron door de farmaceutische industrie werd gezien als een middel om prostaatkanker te behandelen.

Dit nieuws zal ertoe leiden dat de begrippen zoals tofu, sojamelk, tempeh, misosoep en andere sojaproducten deel uit zal maken van het vocabulaire van dieetbewuste mannen.

(Bron BBC Nieuws 12 april 2004)

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 6058