Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-eiwit verbetert het cholesterolverlagende effect van plantaardige sterolesters

Hoge cholesterolgehaltes worden gelink met een hoger risico op hart- en vaatziektes. Cholesterol kan verlaagd worden door bepaalde voedingscomponenten, zoals plantaardige sterolen en soja-eiwit. Deze studie onderzocht of een gecombineerd dieet van plantaardige sterolesters met soja-eiwit of met isoflavonen extra cholesterol-verlagende effecten zou vertonen. Mannelijke hamsters werden in 6 groepen ingedeeld en werden gedurende 5 weken gevoed met diëten die verschillende componenten bevatten: caseïne (referentie), plantaardige sterolesters, soja-eiwit, soja-isoflavonen, plantaardige sterolesters en soja-eiwit of soja-isoflavonen en plantaardige sterolesters. Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid cholesterol, nl. 0,08g cholesterol per100g voeder.
Vergeleken met het controledieet, verlaagde het dieet met soja-eiwit het cholesterolgehalte met respectievelijk 13% en 9%, terwijl een behandeling met enkel soja-isoflavonen geen effect vertoonde. De combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters verminderde het totale plasma cholesterol met zelfs 26%. Deze daling was hoofdzakelijk in de niet-HDL fractie. De combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters verminderde de concentratie van triacylglycerol met 37% en verminderde de cholesterolaccumulatie in de lever. Plantaardige sterolesters verhoogde selectief de fecale afscheiding van neutrale sterolen met 190%, terwijl het soja-eiwit de fecale afscheiding van het neutrale sterolen en galzuren met respectievelijk 66% en 130% verhoogde.

De studie concludeerde dat een combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters het totale cholesterolgehalte met 26% verlaagde, veel meer dan de individuele componenten.

Bron: Soy protein enhances the cholesterol-lowering effect of plant sterol esters in cholesterol-fed hamsters. J Nutr. 2004 Jan;134(1):143-8.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4833