Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-eiwit en metaboolsyndroom

Eerdere studies associƫren de inname van isoflavonen en soja-eiwit met verbeterde lipidenprofielen, glucose homeostase en bloeddruk, maar er bestond nog geen epidemiologisch onderzoek betreffende het effect van de soja-eiwit inname op het metaboolsyndroom. Het metaboolsyndroom treft een op de vijf mensen en het voorkomen stijgt met de leeftijd. Het wordt gekenmerkt door zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, verminderde HDL cholesterol en verhoogde triglyceriden. Een studie toonde een gunstig effect op de glycemische controle en lipidenprofiel bij 42 postmenopauzale vrouwen die rood vlees vervingen met soja-eiwit en sojanoten, en inverse associatie tussen de inname soja en het risico van glucosurie (de uitscheiding van glucose in de urine) bij postmenopauzale vrouwen. Andere studies vonden een positieve associatie tussen de consumptie van soja-eiwit en betere lipidenprofielen.
Een Chinese studie onderzocht de invloed van de inname van soja en soja-eiwit op het metaboolsyndroom. Gemiddeld vonden de onderzoekers geen effect van de inname van soja-eiwit op het risico op het metaboolsyndroom. Maar ze vonden wel een geslachtsafhankelijk effect: een hogere inname van soja-eiwit verminderde het risico op het metaboolsyndroom bij vrouwen, maar verhoogde het risico bij mannen. Soja-eiwit inname werd gemiddeld geassocieerd met een verhoogd risico op hyperglykemie en een marginaal verminderd risico op hoge bloeddruk, maar werd niet geassocieerd met obesitas, hypertriglyceridemie en HDL cholesterol. Echter, de inname van soja-eiwit werd geassocieerd met een verhoogd risico hyperglycemie en lagere bloeddruk bij mannen.

Deze studie bevat tal van zwakke punten: de voedingsfrequentievragenlijst werd niet geverifieerd en andere factoren kunnen van invloed zijn op de bekomen resultaten. Bijvoorbeeld, het hoogste kwartiel van soja-eiwit inname verbruikte 10% meer vet, 20% meer cholesterol en 6% meer niet-soja-eiwit dan het laagste kwartiel. De inname van cholesterol en niet-soja-eiwit verhoogde met een hogere inname van soja-eiwit, wat tegenstrijdig lijkt.

Deze studie concludeerde dat soja-eiwit inname een geslachtspecifieke invloed uitoefent op het risico van het metaboolsyndroom, met een licht verlaagt risico bij vrouwen, maar een verhoogd risico bij mannen. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om deze resultaten te bevestigen en om de exacte mechanismen van de waargenomen effecten te bepalen.

Bron: Soy protein intake has sex-specific effects on the risk of metabolic syndrome in middle-aged and elderly Chinese. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2413-21.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4270