Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlicht slaapproblemen tijdens de menopauze

sleep-problemsUit een Braziliaans onderzoek blijkt dat soja-isoflavonen slaapproblemen bij vrouwen in de menopauze kunnen verminderen. De onderzoekers vonden dat vrouwen die 4 maanden lang soja-isoflavonen consumeerden significant minder slaapproblemen hadden dan vrouwen die een placebo kregen. Eerder onderzoeken hadden al aangetoond dat isoflavonen de typische klachten als opvliegers tijdens de menopauze kunnen helpen verminderen. Ongeveer 28 tot 63% van alle vrouwen ondervinden tijdens de menopauze slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap vallen of niet goed doorslapen.
Aan dit dubbelblind gecontroleerd onderzoek deden 38 vrouwen, tussen de 50 en 65 jaar en die in de menopauze waren. De helft van deze vrouwen kreeg dagelijks 80 mg soja-isoflavonen, de andere helft kreeg een placebo. Zowel bij de start van de studie als na 4 maanden werd aan de hand van een vragenlijst en een slaaponderzoek (polysomnografisch onderzoek) de kwaliteit van de slaap bepaald. De onderzoekers vonden dat de vrouwen die isoflavonen kregen significant minder opvliegers en minder slaapproblemen vertoonden dan de vrouwen in de placebogroep. Bij de vrouwen die isoflavonen namen daalde na 4 maanden het aantal met slaapproblemen met 60%. Tevens rapporteerden ze minder 33% minder slaapklachten.

De onderzoekers concluderen dat soja-iosoflavonen kunnen helpen bij slaapproblemen bij vrouwen tijdens de menopauze maar gaven ook aan dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

Bron: Isoflavones decrease insomnia in postmenopause. Menopause. 2010 Aug 19.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 9460