Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-isoflavonen verlichten postmenopauzale symptomen

Volgens een rapport verschenen in de maart 2002 editie van Verloskunde en Gynaecologie, verminderen bij het dagelijks gebruik van 100 mg soja-isoflavonen de symptomen van de menopauze bij vrouwen en kan het ook helpen bij vaatziekten. Omdat de isoflavonen zowel estrogene als anti-estrogenene effecten vertonen, afhankelijk van het doelweefsel, is het mogelijk dat hun gebruik de kans op baarmoederkanker verhoogt, iets dat wel het geval is bij een therapie met oestrogeenvervangers (hormoontherapie).
Onderzoekers van de Federale Universiteit van Sao Paulo in Braziliƫ verdeelden willekeurig 80 post-menopauzale vrouwen met climacterische symptomen, de ene helft kreeg een placebo en de andere 100 mg soja-isoflavonen dagelijks gedurende 4 maanden. Vrouwen die isoflavonen kregen ervoeren een belangrijke verbetering in de symptomen van de menopauze, zoals minder opvliegers. De behandeling met isoflavonen resulteerde in een belangrijke vermindering van de hoeveelheid totaal cholesterol en LDL cholesterol, maar schenen geen effect te hebben op de bloeddruk, bloedsuikergehalte, HDL cholesterol en triglyceriden. De transvaginale echografie toonde dat de behandeling met isoflavonen niet resulteerde in een verhoging van de dikte van het baarmoederslijmvlies.

De huidige bevindingen wijzen erop dat een behandeling met isoflavonen een veilige en effectieve alternatieve therapie is om postmenopauze symptomen te behandelen. Een bijkomstig voordeel is een daling van LDL cholesterol, dat een positief effect kan hebben op hart- en bloedvaten.

Bron: Benefits of soy isoflavone therapeutic regimen on menopausal symptoms. Obstet Gynecol. 2002 Mar;99(3):389-94.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 640