Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-isoflavonen verminderen het botverlies bij Chinese vrouwen in de vroege menopauze

Ongeveer een op de drie vrouwen hebben hinder van osteoporose tijdens en na de menopauze. De belangrijkste oorzaak van dit verhoogde risico op osteoporose is het verlaagde oestrogeengehalte in het bloed. Daarom worden menopauzale vrouwen dikwijls behandeld met oestrogenen, maar dit is niet zonder risico's. Oestrogeentherapie verhoogt lichtjes het risico op borstkanker en baarmoederhalskanker. Daarom bestaat er een behoefte voor een alternatieve behandeling met natuurlijke producten en zonder bijwerkingen.
Het doel van deze studie was om de invloed te bepalen van de consumptie van soja-isoflavonen op het botverlies bij een groep van 90 menopauzale vrouwen, tussen 45 en 60 jaar oud. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld: een placebo groep en twee groepen die respectievelijk 84mg of 126 mg soja-isoflavonen dagelijks innamen. Bij de aanvang van het onderzoek en na 6 maanden werden de botdichtheid bepaald. De onderzoekers constateerde dat de vrouwen die soja-isoflavonen innamen minder last hadden van botontkalking. Vooral het botverlies van de rugwervels en het dijbeen werd het meest geremd. Dit beschermend effect was het duidelijkst bij de vrouwen die 126 mg soja-isoflavonen innamen.

De onderzoekers concludeerde dat soja-isoflavonen het botverlies significant kunnen verminderen bij postmenopauzale vrouwen. De optimale hoeveelheid isoflavonen bedraagt 80 tot 90 mg per dag. Deze hoeveelheid isoflavonen vindt men in ongeveer 700 ml sojamelk.

Bron: Soy isoflavones attenuate bone loss in early postmenopausal Chinese. Eur J Nutr. 2006 Jun 8.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 2784