Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-isoflavonen verminderen risico op herval van borstkanker

Sojaproducten zijn rijk aan isoflavonen, waarvan de consumptie geassocieerd wordt met een lager risico op borstkanker. Maar omdat isoflavonen een gelijkaardige structuur hebben als die van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en mogelijk de werking van geneesmiddelen tegen borstkanker kunnen verzwakken, heerst er verwarring en bezorgdheid over het gebruik van soja bij borstkankerpatiënten. Eerdere studies hebben aangetoond dat het soja-isoflavoon genisteïne de groei van borstkankercellen in-vitro stimuleerde en de groei van menselijke oestrogeenreceptor-positieve tumoren, die werden geïmplanteerd in ratten, bevorderde.

Een studie gepubliceerd in het Tijdschrift van de Canadese Medische Vereniging onderzocht het effect van de inname van soja-isoflavonen op de terugval van borstkanker en het overlijden bij patiïnten die behandeld werden met de geneesmiddelen tamoxifen en/of anastrozol. Tamoxifen wordt steeds meer vervangen door anastrozol, een nieuw geneesmiddel dat even goed werkt maar minder bijwerkingen veroorzaakt.
Xinmei Kang en medewerkers van de Medische Universiteit van Harbin, China, voerden een studie uit op 524 vrouwen die een operatie ondergingen voor borstkanker en die tamoxifen en/of anastrozol toegediend kregen. Ze berekende aan de hand van een vragenlijst en een gesprek de hoeveelheid ingenomen soja-isoflavonen (die voornamelijk afkomstig waren uit sojamelk, tofu en sojameel) en verdeelde de vrouwen in vier groepen, afhankelijk van hun inname van soja-isoflavonen. De vrouwen uit het laagste kwartiel (Q1) hadden een dagelijkse inname van soja-isoflavonen minder dan 15 mg, terwijl vrouwen uit het hoogste kwartiel (Q4) meer dan 42 mg consumeerde. De gemiddelde dagelijkse inname was 26 mg isoflavones en viel binnen het normaal bereik voor Aziatische landen.

De onderzoekers vonden dat 5 jaar na de operatie het totale sterftecijfer van premenopausale vrouwen niet gerelateerd was aan de inname van soja-isoflavonen. Voor postmenopausale vrouwen vonden ze zelfs een beschermende werking van soja-isoflavonen: het risico op herval van vrouwen uit het hoogste kwartiel was significant lager (-12%) dan dit van de vrouwen uit het laagste kwartiel. Vrouwen met progesteron- en oestrogeenafhankelijke borstkanker en vrouwen die behandeld werden met anastrozol hadden in het hoogste kwartiel significant minder risico op herval. De onderzoekers zijn van mening dat de gunstige effecten van soja-isoflavonen wordt uitgeoefend door hun interactie met oestrogeen- en progesteronreceptoren.

De studie concludeerde dat een hoge inname van soja-isoflavonen geassocieerd wordt met een lager risico op borstkankerherval bij postmenopausale met progesteron- en oestrogeenafhankelijke borstkanker en deze die behandeld werden met het anti-kanker geneesmiddel anastrozol.

Bron: Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ. 2010 Oct 18.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 9429