Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Isoflavonengehaltes in het serum van Japanners

Epidemiologische studies tonen aan dat Aziaten veel lagere frequenties van prostaat- en borstkanker vertonen dan Westerlingen. Zij consumeren minder vet, meer voedingsvezels en opvallend meer sojaproducten, die rijk zijn aan isoflavonen. Deze isoflavonen kunnen het lichaam beschermen tegen hormoonafhankelijke kankers en andere ziekten. Maar consumeren Aziaten dan daadwerkelijk zoveel sojaproducten?
Japanse en Britse onderzoekers bepaalden de hoeveelheden van vier phytoestrogens (daidzein, genistein, equol en enterolactone) in het serum van Japanse mannen en vrouwen, ouder dan 40 jaar en vergeleken de resultaten met deze uit het Verenigd Koninkrijk. Ze vonden dat de Japanse mannen en de vrouwen hadden hogere concentraties van daidzein, genistein en equol dan individuen van het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde concentratie van genistein bij Japanners was 493 nmol/L, vergeleken. met 33 nmol/L bij mensen van het Verenigd Koninkrijk, maar liefst 15 keer zoveel. Ze vonden ook dat de 56% Japanse mannen en 38% van de Japanse vrouwen veel equol in hun bloed hadden (> 20 nmol/L), terwijl dit bij geen enkele Britse man en slechts 2% van de Britse vrouwen het geval was.

Deze studie onderzocht enkel mannen en vrouwen ouder dan 40 jaar, omdat de onderzoekers ervan uitgingen dat die eerder een typisch Japans dieet zouden volgen. Wel stijgt recentelijk in Japan het risico op borst- en prostaatkanker. Zou het feit dat steeds meer Japanners hun traditioneel dieet verlaten, ten voordelen van een meer Westerse dieet?

Bron: Phytoestrogen concentrations in serum from Japanese men and women over forty years of age. Journal of Nutrition. 2002 Oct;132(10):3168-71.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1278