Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Risico op hersenbloeding kan met 54 percent dalen door regelmatige sojaconsumptie

Voor het eerst toont een wetenschappelijke studie aan dat een hoge sojaconsumptie de kans op het ontwikkelen van een hersenbloeding aanzienlijk kan doen dalen. Het in Japan uitgevoerde onderzoek wijst op een risicodaling van maar liefst 54%. De WHO Monica studie laat zien dat de incidentie van hersenbloeding varieert van populatie tot populatie van 3 tot 23 inwoners per 100.000 per jaar. Net als het risico op hartaandoeningen kan men ook het risico op hersenbloedingen aanzienlijk verminderen door een gezonde levensstijl. Gezonde voeding en bewegen zijn twee belangrijke parameters. Stoppen met roken en beperken van alcohol zijn tevens primordiaal.
De Japanse onderzoekers onderzochten daarom de relatie tussen een aantal voedingsfactoren en het risico van een hersenbloeding. In een case-control studie werden de voedingsgewoonten van de laatste vijf jaar van 201 mensen die een hersenbloeding hadden gehad, vergeleken met die van 201 'gezonde' mensen. Alle deelnemers waren tussen de 30 en 79 jaar oud. De twee groepen waren gelijk wat betreft leeftijd en geslacht en andere risicofactoren. Bij mensen met een hoge sojaconsumptie (vier of meer consumpties per week) stelden de onderzoekers een significante risicodaling van 54% op een hersenbloeding vast, in vergelijking met mensen die weinig of geen soja consumeerden.

Verder onderzoek moet meer uitsluitsel geven. De onderzoekers vinden de uitkomsten alvast veelbelovend: "Deze bevindingen suggereren dat een voeding die veel sojaproducten bevat een bescherming kan bieden tegen hersenbloedingen." In Belgiƫ zijn elk jaar enkele honderden mensen het slachtoffer van een hersenbloeding waarvan de gevolgen heel belemmerend kunnen zijn.

Bronnen: Okamoto K, Horisawa R. Soy products and risk of an aneurysmal rupture subarachnoid hemorrhage in Japan. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2006;13:284-7.

Ingall T, Asplund K, Mahonen M, Bonita R. A Multinational Comparison of Subarachnoid Hemorrhage Epidemiology in the WHO MONICA Stroke Study. Stroke 2000;31:1054-61

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 8479