Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlaagt risico op hartziekten bij Chinese vrouwen

Eerdere studies toonden een gunstig effect van sojaconsumptie op gezondheid van het hart en bloedvaten. Er zijn verschillende mechanismen geformuleerd om dit beschermende effect te verklaren, zoals verbetering van de vetprofielen, verlagen van de bloeddruk, verbetering van vasculaire reactiviteit en remming van de oxidatie van LDL-cholesterol.

Xianglan en medewerkers waren de eersten die een prospectieve studie uitvoerden om het effect van soja op het voorkomen van hartziekten te bepalen bij de deelnemers van de Shanghai Women's Health Study. Informatie over de gebruikelijke inname van sojaproducten werd verkregen bij 64.915 vrouwen met behulp van een vragenlijst, waarop ze konden vermelden hoeveel sojaproducten, zoals tofu en sojamelk, ze consumeerden.
Na een periode van 2,5 jaar werden 62 nieuwe gevallen van hart-en vaatziekten geregistreerd. De onderzoekers vonden een dosisafhankelijke relatie tussen sojaconsumptie en het risico van hart-en vaatziekten. In vergelijking tot vrouwen uit het laagste kwartiel van soja-inname was het relatieve risico op coronaire hartziekten 4 keer lager dan bij vrouwen uit het hoogste kwartiel van soja-inname. Vrouwen uit het hoogste kwartiel toonde ook een 86% lager risico op een niet-fatale hartaanval.

De auteurs concludeerden dat sojaconsumptie omgekeerd geassocieerd was met het risico van coronaire hartziekten.

Bron: Soy food consumption is associated with lower risk of coronary heart disease in Chinese women. J Nutr. 2003 Sep;133(9):2874-8.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 885