Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Cholesterol kan beheerst worden met voeding

In België heeft twee op de drie personen last van een verhoogd cholesterolgehalte, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Volgens een Canadees onderzoek, onder de leiding van Jenkins, zou een cholesterolverlagende voeding net zo doeltreffend zijn als het cholesterolverlagend geneesmiddel lovastatin.

De onderzoeker toonde aan dat het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) met meer dan 29 % kan dalen door de voeding aan te passen.

Het onderzoek werd uitgevoerd op 34 personen met een te hoge cholesterol. Dezelfde groep kreeg op ander tijdstippen volgende diëten:
  • Dieet 1: Controledieet met weinig verzadigde vetzuren
  • Dieet 2: Zelfde als dieet 1 maar met 20 mg lovastatine (een cholesterolverlagend geneesmiddel)
  • Dieet 3: Combinatiedieet met veel groenten, vezels, soja-eiwitten, amandelen, vezels en plantaardige sterolen.
Het combinatiedieet bevatte per 1000 kcal 1 g plantaardige sterolen , 20 g soja-eiwitten, 14 g amandelen en 10 g oplosbare voedingsvezel.

De onderzoeker vond dat dieet 3 met cholesterolverlagende voedingsmiddelen de cholesterol bijna even sterk (-29,6 %) deed dalen als dieet 2 (-33,3%). Bij het controledieet verminderde de cholesterol met slecht 8,5%.

Deze resultaten bevestigen het belang van juiste voeding om de cholesterol te verlagen. Soja-eiwitten spelen hierbij een rol. De consumptie van 25 g soja-eiwitten komt overeen met 600 ml sojamelk of sojajoghurt. Verder is de consumptie van vezelrijke producten (volkorenbrood, bruine rijst, groenten, fruit) en fytosterolen (wordt dikwijls toegevoegd aan speciale margarines) belangrijk.

Bron: Direct comparison of a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods with a statin in hypercholesterolemic participants. Am J Clin Nutr. 2005 Feb;81(2):380-7.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1736