Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja verlaagt kans van sterfte bij borstkanker

Soja is een belangrijke bron van isoflavonen, plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) die het risico op borstkanker zouden verlagen. Eerdere studies toonden aan dat het soja-isoflavoon genisteïne de groei bevorderde van oestrogeenafhankelijke tumors in ratten (waarvan de eierstokken werden verwijderd) en de groei bevorderde van borstkankercellen in proefbuizen. Deze studies hebben geleid tot bezorgdheid over het verbruik van isoflavonen en sojaproducten bij borstkankerpatiënten. Maar epidemiologische studies hebben aangetoond dat sojaconsumptie veilig is en zelfs omgekeerd gerelateerd is aan het risico op borstkanker. Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association en uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaans Vanderbilt University Medical Center bevestigt dat de inname van sojaproducten daadwerkelijk het risico op overlijden en herval na borstkanker verminderen.
De onderzoekers analyseerden gegevens van de Shanghai Breast Cancer Survival Study, waarbij 5042 vrouwen tussen de 20 en 75 jaar met borstkanker werden gevolgd. Na een opvolgperiode van ongeveer 4 jaar werden 444 doden en 534 maal het hervallen van borstkanker geregistreerd. Zij vonden dat vrouwen met de hoogste sojaconsumptie 29 procent minder kans hadden op overlijden en 32 procent minder kans op hervallen in vergelijking met patiënten met de laagste inname. Deze omgekeerde relatie werd geconstateerd bij zowel vrouwen met oestrogeen-receptor positieve als oestrogeen receptor negatieve borstkanker. Ook vrouwen die tamoxifen voorgeschreven kregen vertoonden een beschermend effect van soja-eiwit. De onderzoekers denken dat isoflavonen beschermen tegen borstkanker door te concurreren met lichaamseigen oestrogenen bij de binding van oestrogeenreceptors, resulterend in een lagere beschikbaarheid van geslachtshormonen, verminderde productie van oestrogeen en een verhoogde eliminatie van steroïden.

De onderzoekers concludeerden dat sojaconsumptie na borstkanker veilig is en zelfs geassocieerd is met een hogere kans om te overleven. De consumptie van producten met minimaal 11 gram soja-eiwitten is voldoende voor een positief gezondheidseffect.

Bron: Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 9899