Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Alpro moet communicatie over yoghurt aanpassen

alpro-yoghurtHet Belgisch gerecht heeft het heel druk maar vindt toch de tijd om zich bezig te houden met belachelijke zaken, zoals het juiste taalgebruik door voedingsbedrijven. De woorden "alternatief" of "variant" hebben inderdaad een verschillende taalkundige betekenis maar voor de consument beteken ze gewoon hetzelfde. Het Brusselse hof van beroep oordeelde nochtans dat sojaproducten van voedingsbedrijf Alpro geen "variant op" zuivel zijn, maar ze mogen het wel een "alternatief" van zuivel noemen. Nu zal Alpro alle teksten op hun verpakkingen en de website in Belgiƫ op korte termijn moeten aanpassen. Deze vermelding staat enkel op de bekers met soja-yoghurt en niet op de soja-yoghurt verpakt in kartons.

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) was met een aantal van haar leden naar het hof van beroep gestapt omdat Alpro gebruik maakt van de term "yoghurt" om haar plantaardige producten voor te stellen. "
De consument heeft recht op correcte, niet misleidende informatie", zegt Renaat Debergh van BCS. De consument die Alpro soja yoghurt koopt weet perfect dat het een sojaproduct betref.

Alpro bevestigt nu dat "variatie op zuivel" en "plantaardige variatie op yoghurt" volgens het nieuwe arrest niet mogen, maar heeft het hof geen probleem met de aanduidingen "plantaardig alternatief op zuivel" en "plantaardig alternatief op yoghurt".

Maar nu staat er ook nog de vermelding "with yoghurt cultures" op hun verpakking. Misschien is dat het onderwerp van een volgende rechtzaak, als ze bij BCS weer niet weten wat te doen. Bij Aldi zijn ze al op de goede weg: op hun SoyPro room staat nu al "plantaardig alternatief" voor room op basis van soja.

Commentaren

Wat een onzin!

Wat een onzin! Ik maak zelf sojamelk. Ik noem het sojamelk en iedereen die ik ken noemt het sojamelk. Maar op een verpakking mag het niet staan. De rechter en BCS leven nog in een vorige eeuw zeker?
Martin - 26/03/2015

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 5614