Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Gentechlabeling

Vanaf 18 april 2004 gelden in de Europese Unie striktere voorschriften voor het etiketteren en traceren van producten die met behulp van genetische modificatie zijn geproduceerd. Deze voorschriften zijn vooral van belang voor sojaproducten omdat naast mais voor soja met behulp van gentechnologie wordt geproduceerd.

De twee wetten die de gentechlabeling bepalen zijn de verordeningen EG1892/2003 en EG1830/2003. Deze twee wetten bepalen dat genetisch gemodificeerde organismen (GGO) moeten kunnen getraceerd worden en indien aanwezig in het voedingsmiddel moet het worden gedeclareerd. Verordening EG1830/2003 heeft betrekking op de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders. Verordening EG1829/2003 heeft betrekking op genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders. De belangrijkste motivering voor deze nieuwe wetgeving is om de consument informatie te geven zodat deze kan kiezen tussen producten met of zonder genetisch gemodificeerde organismen.

Invloed van gentechlabeling op de industrie

De meeste grondstoffenleveranciers zijn niet blij met deze nieuwe wetten omdat ze extra administratief werk met zich meebrengen zonder dat ze er commercieel voordeel uit halen. De industrie moet de afwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen aantonen aan de hand van traceerbaarheid en niet langer aan de hand van analyses.

Gentechlabeling en diervoeder

Deze nieuwe wetgeving heeft ook betrekking op diervoeder. Voor de toepassing van de nieuwe gentechlabeling was er geen sluitende Europese wetgeving met betrekking tot de aanwezigheid van GGO in diervoeder. Diervoederbedrijven zijn verplicht voeder te etiketteren indien een ingrediƫnt genetisch gemodificeerde organismen bevat of is afgeleid van een genetisch gemodificeerd organisme. Indien het individuele ingrediƫnt minder dan 0,9% genetisch gemodificeerd materiaal bevat, is gentechlabeling niet nodig, op voorwaarde dat de aanwezigheid van dat materiaal onvoorzien of technisch onvermijdbaar is.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 8723