Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Tempeh starter

Net zoals bij andere gefermenteerde producten, zoals yoghurt, miso, natto of kambucha, is een starter vereist om tempeh te maken. Zonder een goede starter zullen andere micro-organismen het product bederven en oneetbaar maken.
In Indonesië wordt tempeh starter gemaakt door gekookte sojabonen in te pakken in verse hibiscusbladeren, die van nature de gewenste Rhizopus sporen bevatten. Dan laten ze het een paar dagen op een warme plaats gisten. Het is ook mogelijk om tempeh te maken van een stuk zeer verse levende tempeh, door het fijn te hakken en toe te voegen aan de gekookte en gekoelde sojabonen. Deze methode is echter niet erg betrouwbaar en zal in de praktijk vaak resulteren in een mislukte batch. Daarom gebruiken de meeste tempeh makers, zelfs grote fabrieken, een commerciële tempeh starter met een gegarandeerde kiemsterkte en die vrij is van ongewenste bacteriën zoals Escherichia coli, Salmonella of Listeria. Bij Topcultures kan je tempeh starter bestellen.

Je eigen tempeh starter maken

Als je je eigen tempeh starter wilt maken, kun je de procedure volgen die werd gebruikt door de University of Illinois.

1. Bereiding van het substraat

Doe 1/4 kopje langkorrelige witte rijst in een halve liter Mason-pot en voeg 20 ml water toe. Schud de pot om de rijst en het water te mengen. Bedek de pot met een wattenschijfje gemaakt door het plaatsen van lagen watten tussen twee lagen kaasdoek. Zet het deksel vast met een rubberen band of metalen ring. Laat enkele uren staan ​​en meng nu en dan.

2. Sterilisatie

Gebruik autoclaaf of snelkookpan op en 121° C gedurende 15 minuten. Voor de masonpot afgekoeld is schud je hem krachtig totdat de massa rijst los komt en terug korrelig is en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Inenting

Maak een sporensuspensie door aseptisch enkele ml steriel water toe te voegen aan een agarslide van Rhizopus oligosporus of Rhizopus oryzae, of gebruik tempeh starter van een betrouwbare leverancier. Voeg de sporensuspensie aseptisch toe aan de rijst en meng goed.

4. Incubation

Incubeer de pot op zijn zijkant bij 30°C gedurende 45 dagen, waarna de rijst bedekt is met mycelia en zwarte sporen.

5. De sporen oogsten

Breng de inhoud van de pot over in een steriele blender en meng tot een fijn poeder. Deze tempeh starter kan bevroren bewaard worden om de levensvatbaarheid te behouden.

Besmette tempeh starter

Sommige leveranciers nemen hygiëne niet serieus en verkopen producten die niet puur zijn en die mogelijk zelfs besmet zijn met pathogene bacteriën. Een bedorven tempeh starter werd in april 2012 teruggeroepen na een uitbraak van een zeldzame vorm van salmonella die meer dan 90 mensen ziek heeft gemaakt, meestal in North Carolina. Infecties werden verspreid door het eten van de verse tempeh, door contact met oppervlakken die waren verontreinigd door het product en door contact tussen personen. De FDA traceerde de besmetting terug naar de Rockville Maryland-gebaseerde tempeh starters verkoper Tempeh Online, die hun product rechtstreeks uit het Indonesisch importeerde. Tempeh Online werkte op dat moment vanuit verschillende websites. Voordat u tempeh starter koopt, moet u ervoor zorgen dat u de locatie en reputatie van de originele producent kunt identificeren. Nu nog zijn er webwinkels die goedkope maar onveilige tempeh starter importeren en zelf herverpakken in kleinere zakjes, zonder dat ze beschikken over de nodige wettelijke toelatingen.

Commentaren

Tempeh starter en calcuim sulfate

Wie kan kan me helpen over het kopen van tempeh starter om tempeh te maken en calcuim sulfate om tofu te nmaken. Ik woon op een eiland op de Cariben. Hartelijk dank alvast.
Herman
Herman - 05/11/2018

Tempeh starter en calcium sulfate

Tempeh starter kan je bestellen bij Topcultures.
Calciumsulfaat kan je bestellen bij elke apotheker, waarschijnlijk ook in de Cariben.
Elisa - 05/11/2018

Zelf tempeh starter maken

Is dat geen foutje? Moet bij het maken van tempeh starter, volgens bovenstaande methode, alles 45 dagen fermenteren??? Dit klinkt erg lang.
Bettina - 18/02/2019

Zelf tempeh starter maken

Die 45 dagen is juist, het duurt zolang om alles goed droog te krijgen. Je zou ook na enkele dagen de gefermeenteerde rijst met sporen uit de pot kunnen halen en drogen, maar dan bestaat er gevaar voor contaminatie. Want dan is alles nog heel nat en bacteriën uit de lucht of toxische schimmels zouden kunnen groeien.
Rob - 20/02/2019

Zelf tempeh starter maken mislukt

Ik probeerde mijn eigen tempeh starter te maken door tempeh in plakjes te snijden en de plakjes te laten drogen. Ik merk dat de schimmel dan nog een beetje groeit maar dan droogt alles uit, zonder de vorming van zwarte sporen. Wat kan er fout zijn gegaan?
Ignace L. - 10/09/2023

Zelf tempeh starter maken mislukt

Het klinkt alsof het tempeh starterproces niet verloopt zoals verwacht. De afwezigheid van zwarte sporen suggereert dat de Rhizopus-schimmel, die verantwoordelijk is voor het fermenteren van tempeh, niet goed gedijt onder de omstandigheden die je hebt opgegeven. Hier zijn enkele mogelijke redenen voor het probleem en suggesties om ze aan te pakken:

1. Onvoldoende vocht: Als de tempehplakjes te snel uitdrogen, kan dit de groei van de schimmel belemmeren. Probeer de vochtigheid te verhogen door een vochtige doek of papieren handdoek over de tempehplakjes te leggen tijdens het droogproces. Zorg ervoor dat de omgeving constant vochtig blijft.

2. Te lage temperatuur: Rhizopus-schimmel gedijt goed bij warme temperaturen. Zorg ervoor dat de droog- en fermentatieruimte constant warm is, idealiter rond de 30-32°C.

3. Ineffectieve sterilisatie: Het is cruciaal om een steriele omgeving te behouden tijdens het maken van de tempeh starter. Steriliseer de apparatuur en het keukengerei die je gebruikt om de groei van ongewenste micro-organismen te voorkomen.

4. Onjuiste dikte van tempeh plakjes: Tempeh te dun snijden kan leiden tot snel drogen. Streef naar plakjes van ongeveer 1 cm dik.

5. Kwaliteit van de gebruikte tempeh: Zorg ervoor dat de tempeh die je gebruikt als starter vers en ongepasteuriseerd is. Als de tempeh te oud of besmet is, bevat deze mogelijk niet genoeg levensvatbare schimmelsporen voor een succesvolle fermentatie.

Je moet experimenteren om de optimale omstandigheden te vinden voor het succesvol maken van een tempeh starter. Als het probleem aanhoudt, kun je overwegen om een commerciële tempeh starter aan te schaffen.
Rob - 10/12/2023

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 1049