Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Sojamelk

glas sojamelkAllereerst een waarschuwing! We gebruiken op soya.be het woord "sojamelk", maar producenten mogen deze benaming niet op hun verpakking zetten, omdat dit onwettig is. Ze gebuiken meestal de benaming sojadrink. Sojamelk wordt gemaakt door geweekte sojabonen te vermalen met water. Dit mengsel wordt gezeefd: de gefilterde vloeistof is sojamelk terwijl de pulp die achterblijft okara wordt genoemd. Normaal heeft sojamelk een bonensmaak die goed geaccepteerd wordt door Aziaten maar niet door Westerlingen. Door de juiste verwerkingstechnieken toe te passen kan deze bonensmaak verminderd of vermeden worden. Belangrijk hierbij is dat sojabonen eerst verhit worden voor ze worden gemalen, om de enzymen die de bonensmaak veroorzaken te vernietigen. Sommige producenten maken sojamelk met geïsoleerde soja-eiwitten, die worden vermengd met water, olie, suiker en stabilisatoren om een melkachtig uitzicht te bekomen.
In de keuken is sojamelk zonder suiker en smaakstoffen te gebruiken i.p.v. koffiemelk of koemelk. Sommige producenten van sojaproducten maken speciale vervangproducten, zoals koffieroom, slagroom of sojamelk voor culinair gebruik.

Gezondheidsvoordelen van sojamelk

Sojamelk is erg voedzaam: het is een uitstekende bron eiwitten van hoge kwaliteit, voedingsvezels, isoflavonen en B-vitamines. Isoflavonen, plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen, zouden aderverkalking en botontkalking helpen voorkomen en kunnen menopauzesymptomen verlichten. Verder is sojamelk vetarm en bevat het geen cholesterol. Meestal wordt sojamelk verrijkt met extra calcium en vitamines om de voedingswaarde van koemelk te benaderen. Het is ook een goed alternatief voor mensen met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Diabetespatiënten mogen wel niet te veel gezoete sojamelk wegens de aanwezigheid van sucrose.

Waar te koop?

Sojamelk is tegenwoordig te koop in elke supermarkt, zoals Colruyt, Delhaize, Carrefour, Jumbo en Albert Heyn. Alpro is het merk dat in alle supermarkten vertegenwoordigd is. Hun belangrijkste product is "Nature", een heerlijke sojamelk verrijkt met calcium. Hun Drink Ongezoet, een neutrale variant die kan gebruikt worden in de keuken als alternatief voor koemelk. Verder heeft Alpro een reeks dranken met smaken zoals vanille, banaan, chocolade, aardbei, bosvruchten en machiatto. Onverklaarbaar is dat hun producten in België tot 60% duurder zijn dan in Nederland, terwijl Alpro toch een Belgisch bedrijf is. Zitten de hoge winstmarges van de Belgische supermarkten daar voor iets tussen? Verder is biologische sojamelk in enorm veel smaken te koop in natuurvoedingwinkels, zoals Bioshop, Bioplanet en Natuurwinkel. Maar je kan sojamelk ook zelf maken met gewoon keukengerei of een speciale sojamelkmachine.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 180