Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Sojamelk of sojadrink?

Sojamelk bestaat niet in Europa! Tenminste, je ziet de naam "sojamelk" niet op kartonnen dozen met melkachtige dranken op basis van sojabonen. Sojamelk wordt over de hele wereld ge√ętiketteerd als "sojamelk", behalve in de Europese landen waar de wetgeving het gebruik van het woord "melk" verbiedt voor drankjes die niet zijn gemaakt van melkkliersecreties. Europese verordening 1234/2007 bepaalt duidelijk dat "de benaming melk mag uitsluitend worden gebruikt voor het product dat normaal door de melkklieren wordt afgescheiden en wordt verkregen door het melken, zonder dat daaraan stoffen worden toegevoegd of onttrokken". Dezelfde verordening beperkt ook het gebruik van andere populaire benamingen, zoals room, kaas en yoghurt voor producten afkomstig van melkklieren. Deze verordening is duidelijk gemaakt om de zuivelindustrie te beschermen en het leven van de soja-industrie iets moeilijker te maken. Andere voedingsmiddelen die aangeduid worden met "melk", zoals kokosmelk en amandelmelk, worden getolereerd en worden uitzondering verleend, uiteraard omdat deze melk niet rechtstreek concurreren met melk.

Reactie van de consument

Consumenten zijn zich niet bewust van deze wetgeving en merken zelfs de speciale naam "sojadrink" niet op. Ze noemen het eenvoudigweg "sojamelk" en kennen haar specifieke samenstelling en eigenschappen.

Reactie van de soja-industrie

Omdat sojamelkproducenten de naam, die gebruikelijk is voor consumenten en die de aard van het product beschrijft, niet mogen gebruiken moeten ze creatief zijn om hun product te benoemen. We hebben in Europa nog geen overtreders gevonden die hun sojadrink alsnog als "sojamelk" verkopen. Meestal gebruiken ze de benaming "sojadrink", "sojadrank" of "sojabereiding" en in Frankrijk hebben ze zelfs een speciaal woord: "tonyu". Sojayoghurt wordt dan weer ge√ętiketteerd als "plantaardig alternatief van yoghurt" en sojakaas als "zuivelvrij alternatief voor kaas". ENSA, de Europese vereniging van Fabrikanten van Natuurlijke Sojaproducten spreekt zijn bezorgdheid uit ten aanzien van de bepaling van Verordening 1234/2007 en roept de Europese Commissie en de lidstaten een vrijstelling te verlenen voor "sojamelk" en het gebruik van de term "sojamelk" toe te staan.

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 2466