Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja en cholesterol

Cholesterol is een zachte vetachtige substantie. Cholesterol lost niet goed in water op. Deze eigenschap maakt dat cholesterol een belangrijke factor is in de ontwikkeling van arteriosclerose. Het lichaam neemt cholesterol op via het voedsel maar het wordt ook geproduceerd door het lichaam zelf. Cholesterol wordt hoofdzakelijk geproduceerd door de lever, maar ook door de bijnieren en de voortplantingsorganen.
Cholesterol is een noodzakelijke component van lichaamscellen en is een bouwmateriaal voor hormonen zoals oestrogeen en testosteron. Cholesterol kan problemen veroorzaken wanneer hoge concentraties in de bloedsomloop aanwezig zijn. Deze hoge concentraties van cholesterol leiden tot het verharden van de slagaders, hartaanval en andere vaatziektes. Bij het meten van cholesterol in het bloed worden 3 waarden worden bepaald: LDL-cholesterol (slechte cholesterol), HDL-Cholesterol (goede cholesterol) en triglyceriden.

LDL-cholesterol of "slechte cholesterol" heeft de eigenschap om plaque op de slagaderwanden, die het hart en de hersenen voeden, op te bouwen.
HDL-cholesterol of "goede cholesterol" transporteert cholesterol vanuit het bloed terug naar de lever. HDL cholesterol verlaagt hierdoor het risico op aderverkalking.
Triglyceriden zijn de normale vetten. Triglyceride in het bloed spelen ook een rol in de vorming van aderverkalking.

Soja en cholesterol

Sojaproducten helpen het cholesterolgehalte op peil te houden omdat:
  • Soja cholesterolvrij is.
  • Soja-eiwitten bevatten die het cholesterolgehalte doen dalen.
  • Ongeveer 60% van de vetzuren in soja zijn polyonverzadigd. Polyonverzadigde vetzuren zijn cholesterolverlagend. De vetzuren van soja zijn rijk aan essentiële vetzuren (EPA) die noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam.
  • Soja-isoflavonen verhinderen aderverkalking.
  • Soja bevatten oplosbare vezels zijn die de hoeveelheid cholesterol in het bloed doet verminderen.
Het is bekend dat in landen waar regelmatig sojaproducten verbruikt worden cardiovasculaire ziekten minder voorkomen. Er is onderzoek gedaan dat suggereert dat soja kan helpen om hartziekten te verminderen. Soja doet dit door het cholesterolgehalte te verlagen en aderverkaling te verminderen.
Vóór de leeftijd van 60, hebben mannen meer problemen hun cholesterol dan vrouwen. Na menopause, wanneer de productie van natuurlijke oestrogenen daalt, hebben vrouwen meer kans op aderverkalking en worden ze gevoeliger voor hartaanvallen. Soja-isoflavonen hebben een zwakke oestrogene werking die voldoende is om het cholesterolgehalte te verlagen.

De meta-analyse van de invloed van soja-eiwitten op serumlipiden en cholesterol

JW Anderson onderzocht het verbande tussende consumptie van soja-eiwitten en de concentraties van het serumlipide en cholesterol in zijn meta-analyse van 38 controleerden klinische proeven, waarbij meer dan 730 vrijwilligers betrokken waren. In de meste proeven van deze studies werd het dierlijke eiwit vervangen door soja-eiwitten (gemiddelde 47g per dag). De opname van energie, vet en cholesterol was gelijkaardig voor beide groepen.
Dit waren de belangrijkste bevindingen:
  • Het vervangen van dierlijk eiwit door soja-eiwit verminderde cholesterol met 9,3%.
  • Vrijwilligers op het sojadieet hadden hun LDL cholesterolniveaus met gemiddeld 12,3% laten verminderen.
  • HDL cholesterol steeg met 2,4% in vrijwilligers de soja groep.

FDA cholesterol claim

De FDA cholesterol claim laat toe dat fabrikanten van voedingsmiddelen op de verpakking vermelden dat de consumptie ervan kan leiden tot het verminderen van de hartaandoeningen, indien deze minstens 25 g soja-eiwitten bevatten per portie. Wetenschappelijke studies hebben immers aangetoond dat bij het dagelijks nuttigen van 25 g soja-eiwitten een significante daling van cholesterol kan verwacht worden.

Commentaren

Herbalife - soja

Soja wordt meer en meer aangeraden door dokters ter verlaging van cholesterol. Vele producten zijn dan ook op basis van soja. Zelf eet ik samen met anderen al jaren Herbalife shakes waarvan de poeder op basis is van soja. Deze shakes worden al jaren aangeraden in Alpro Soja drink. Ik ken honderden mensen die het zo al jaren gebruiken en heb NOOIT iets gehoord ivm bovenstaand 'probleem'.
Anderzijds zojuist mijn bloed laten controleren en alles supergoed! Ook ivm cholesterol viel de dokter bijna achterover van de goede cijfers. Waarschijnlijk te wijten aan jarenlang soja-gebruik. Mijn cup is nog steeds dezelfde hoor.
Ellen - 22/12/2014

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 6894