Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Wat is soja biodiesel?

Soja biodiesel is een alternatief voor brandstof dat gemaakt wordt uit de olie van sojabonen. Biodiesel bevat geen petroleum maar het kan gemengd worden met petroleumdiesel.
Sinds het olie-embargo van 1973 door de OPEC is er veel onderzoek gedaan naar biodiesel in verschillende universiteiten en regeringsagentschappen in de USA. Soja biodiesel kan gebruikt worden in dieselmotoren zonder al te veel veranderingen. Het wordt gemaakt door een chemisch proces nl. transesterificatie waarbij de glycerine wordt gescheiden van de sojaboonolie. Het proces resulteert in twee producten: methylesters (de chemische naam voor biodiesel) en glycerine (wordt gebruikt om zeep van te maken). Biodiesel wordt voornamelijk geproduceerd en gebruikt in de USA.
In 1999 werd ongeveer 0.5 miljoen gallons geproduceerd en in dit werd nog opgedreven tot ongeveer 25 miljoen in 2003.

Voordelen van soja biodiesel

In vergelijking met gewone diesel heeft soja biodiesel de volgende voordelen: het is beter voor het milieu en het heeft betere smeereigenschappen.

Soja biodiesel is beter voor het milieu omdat het gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen en bovendien heft het minder emissiestoffen in vergelijking met petroleumdiesel. Het gebruik van biodiesel in een gewone dieselmotor heeft als resultaat dat de hoeveelheid onverbrande koolwaterstoffen, koolstofmonoxide en roet aanzienlijk vermindert. Het gebruik van biodiesel verhoogt het CO2 gehalte van de atmosfeer niet, mede dankzij het feit dat het telen van sojabonen ook CO2 verbruikt. Biodiesel is ook beter biodegradeerbaar dan conventionele diesel. Studies van de universiteit van Idaho tonen aan dat biodiesel al voor 95% gedegradeerd is na 28 dagen in vergelijking met de 40% van gewone diesel. Smeertesten hebben aangetoond dat biodiesel betere smeereigenschappen hebben dan gewone diesel, waardoor en minder slijtage ontstaat van de motor.

Commentaren

Plant om bio diesel te maken

Waar kan ik een kleine plant kopen Om van soya bonen bio diesel te maken?
Ik heb een paar tractoren in zambia en ook verbouwen we dr soya. Angezien de diesel duur is zou het zeer goed zijn en heeft iemand tips voor mij?
Klein - 02/01/2019

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4926