Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja allergie

Wat is allergie? - Een voedselallergie is een overreactie van het immuunsysteem op een voedingsstof, waarvan het lichaam denkt dat het schadelijk is. Zodra het immuunsysteem besluit dat een bepaalde voedingsstof schadelijk is, geeft dit aanleiding tot de vorming van specifieke antilichamen. De volgende keer dat het individu deze voedingsstof eet, zal het immuunsysteem een grote hoeveelheid chemische producten produceren, met inbegrip van histamine, om het lichaam te beschermen. Deze chemische producten veroorzaken een cascade van allergische symptomen die het ademhalingssysteem, maagdarmkanaal, huid of cardiovasculair systeem kunnen beïnvloeden.

De meest voorkomende allergenen - Voor volwassenen kunnen de volgende voedingsmiddelen allergische reacties veroorzaken: schaaldieren, pinda's (kan strenge anaphylaxis veroorzaken), noten, vissen en eieren. Bij kinderen is het patroon enigszins verschillend. Hier zijn het vooral eieren, melk en pinda's die problemen kunnen veroorzaken.

Symptomen van soja allergie - De gekende symptomen van soja allergie zijn o.a.: acne, angioedema, rhinitis, anaphylaxis, astma, atopische dermatitis, colitis, bindvliesontsteking, diarree, eczeem, enterocolitis, koorts, hypotensie, jeuk, pollinosis en braken. Als u denkt dat u of uw kind soja allergie heeft, kunt u zelf een test uitvoeren door soja volledig te elemineren gedurende enkele dagen. Daarna kan je opnieuw sojaproducten introduceren en zien of ongunstige reacties terugkomen.

Kruisreactie - Personen die allergisch reageren op soja kunnen ook kruisreacties vertonen met bepaalde voedingsmiddelen, zoals pinda's, erwten, lima bonen, snijbonen, tarwe, rogge en gerst.

Hoe allergie voorkomen? - Indien mogelijk, geef uw zuigeling voor de eerste 6 maanden enkel de borst. Geef geen vast voedsel voor de leeftijd van 6 maanden. Vermijd koemelk, tarwe, eieren, pinda's en vis tijdens het eerste levensjaar van uw kind.

Commentaren

Allergie

Ik ben moeder van twee kinderen van 4 jaar en 2,5 jaar. Bij ons eerste kindje werd een koemelkeiwitallergie in het bloed aangetoond. Zij heeft de eerste maanden alleen borstvoeding (met een koemelkvrij dieet) en Nutrilon Pepti gedronken. Pas na een jaar ben ik begonnen met sojaprodukten, ivm de smaakacceptatie. Van sojaprodukten kreeg ze veel last van exceem. Vanaf 3 jaar heb ik weer sojaprodukten geprobeerd en nu kan ze het wel verdragen. Ze is nog steeds niet over de koemelkeiwitallergie 'gegroeid'. In de tijd dat ze geen sojaprodukten kreeg heb ik calcium tabletjes 200 mg. gegeven en een multivitamine complex ivm een tekort dat ontstaat van vitamine B2 als je geen zuivelprodukten gebruikt. Ons tweede kindje heeft geen voedselallergie, maar ik heb hier ook het eerste jaar geen koemelk gegeven.
Peters - 15/04/2010

Soja allergie

Ik heb gezien dat er van alles op jullie site staat over hoe gezond soja wel niet voor je is. Maar wat mij betreft is het dat absoluut niet. Ik ben er namelijk allergisch voor. En ik wat dus heel ziek van het eten van soja producten en het maakt daarbij niet uit in welke vorm of hoeveel ik binnen krijg, ziek wordt ik er even goed wel van. Nu zou ik het niet meer dan terecht vinden als er ook een stuk op jullie pagina komt over de andere van het eten van soja, want ik weet dat ik absoluut niet de enige ben die dit probleem heeft. Het grootste probleem voor mij is dat het in steeds meer etenswaren zit en dat het niet eens altijd vermeld wordt. En ik kan daardoor steeds minder eten en ik wordt steeds vaker ziek, zonder dat ik de reden kan vinden.

Ik ben niet tegen het eten van soja en ik geloof best dat het voor sommige mensen heel gezond is, maar je moet wel alle twee de kanten van het verhaal laten zien zodat een ieder een volledig beeld heeft van wat soja met je kan doen.
Cynthia - 23/04/2011

soja allergie

Cynthia, ik wil even reageren op je opmerking. Ik heb enige tijd geleden een boek ('Second opinion in de praktijk') gelezen van Roy Martina (www.roymartina.com). Het is een arts die op alternatieve, natuurgeneeskundige wijze allerlei kwalen aanpakt. Las o.a. verhalen over mensen met allergie. Bijvoorbeeld een vrouw met melkallergie. Door behandeling van Martina is zij er vanaf gekomen en kan weer melk drinken. Zijn geneeswijzes zijn zoals ik al zei alternatief. Je moet er wel voor open staan. Maar het lijkt me altijd het proberen waard.
Gast - 10/07/2011

Vanaf wanneer mag hij andere sojaprodukten krijgen?

Ik ben een mama van twee zoontjes. eentje van 4.5 en eentje van 7maanden. Nu weet ik juist dat de jongste koemelkallergie heeft en dus ben ik overgestapt op sojamelk. Nu was mijn vraag:vanaf wanneer mag hij andere sojaprodukten krijgen? Onder anderen produkten van alpro soja enzo.
Staat hier een bepaalde leeftijd op of mag hij alles eten?
Alvast bedankt,groetjes gitte
Gitte - 16/05/2012

Vanaf wanneer mag hij andere sojaprodukten krijgen?

De WHO adviseert om uitsluitend moedermelk te gebruiken gedurende de eerste zes maanden; daarna blijft moedermelk de belangrijkste voeding tot het eerste jaar. Indien geen moedermelk kan gegeven worden, wordt aanbevolen om tot een leeftijd van 1 jaar enkel speciale formules (op basis van melk of soja) te geven als hoofdvoeding. Deze zijn speciaal ontwikkeld om aan de behoefte van de baby te voldoen. Dus zeker geen gewone koemelk of sojamelk.
Vanaf 6 maanden mag de baby geleidelijk mee-eten uit de gezinspot en hiertoe behoren ook gewone sojaproducten. De introductie van deze voeding moet stap voor stap gebeuren. Telkens iets nieuws introduceren en de reacties afwachten.
Je moet wel oppassen met allergie. Een hoog percentage van babies die allergisch zijn voor koemelk zijn dit ook voor soja.
Rob - 17/05/2012

soja allergie

mijn dochter heeft een soja intolerantie, mag zij dan ook geen sojascheuten eten? en is het waar dat het ook in frite zit, want dit zijn toch aardappelen.
Kaatje - 11/12/2014

soja allergie

Is je dochter allergisch of intolerant tegen soja? Indien ze allergisch (allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk, ...) is kan ze ook geen sojascheuten eten. Bij een intolerantie (ongemak bij de spijsvertering, zoals winderigheid) kan ze misschien wel sojascheuten eten. Je zult het moeten uittesten.

Als je allergisch bent tegen soja kan je ook allergisch reageren op andere producten (zoals frites) die in hetzelfde frituurvet gebakken zijn als sojaproducten. Bv. frikadellen van de frituur kunnen soja bevatten en de soja-eiwitten kunnen dan via het frituurvet in de frites terechtkomen. In een goede frituur zijn frites in apart frituurvet gebakken, want frites hoeven niet naar frikadellen te proeven!
Rob - 11/12/2014

soja intolerantie

Ik ben soja intolerant. dus niet allergisch... maar ik vind het leven zonder de gevolgen van de intolerantie veel aangenamer en kwalitatiever dan met de nadelen van de soja.

voor elke onderdeel van de voeding dat soja bevat... de -olie, de -eiwitten, de emulgators (E322), de -lecithine. Zolang er op het pakje staat dat dit in de ingredienten zit kan ik het niet eten/drinken. Als er staat dat het "sporen kan bevatten" dan kan ik het wel eten.

Die emulgator zit echt bijna in alles: chocolade (van cote d'or, Zero, Callebaut, ...) ook in ontbijtgranen waarin chocolade zit. koekjes, cakejes, snoepjes, chips, soepjes, oplossoepjes, dikkingsmiddelen ... bepaalde pizza's van Oetker, ...
De eiwitten zijn ook veel aanwezig.

Ik moet echt op ALLES kijken of er iets in zit. Doe ik het 1 keertje niet, kan ik het 90% van de tijd niet opeten. Al een geluk dat ik zo'n hongerige man aan mijn zijde heb, dat alles verorbert dat ik niet doe.
Al een geluk dat ik bijna altijd vers eten maak, dan moet ik er niet naar kijken, maar eens snoepjes eten is verleden tijd. Ik heb het niet-snoepen nog nooit zo goed volgehouden! LOL

DUS Soja zit echt in de meest gekke dingen! geloof mij! ALLES CHECKEN!
Als je geluk hebt staat er in het vet op het einde van de ingredienten opsomming wat het bevat naar allergien toe. Handig maar niet altijd aanwezig.
Ksaan - 12/12/2014

allergsich tegen soja capsules

Geachte voedingsdeskundige,

Ik gebruik sinds ongeveer 2 maanden soja capsules van de reformwinkel (solgar). Sinds enkele dagen heb ik een heftige allergische huidreactie ontwikkeld met rode, gezwollen vlekken, terwijl ik slechts de halve dosering heb ingenomen. Graag uw antwoord en advies hoe dit kan.

groet Wil
wil - 15/12/2014

allergsich tegen soja capsules

Solgar heeft verschillende producten maar ik neem aan dat je het soja-isoflavonen supplement bedoelt. Wij zijn geen voorstander voor het gebruik van supplementen omdat je hierdoor componenten inneemt in verhoudingen die niet voorkomen in de natuur. We bevelen enkel sojavoeding aan zoals tempeh, sojamelk, tofu, ...

Een allergische reactie op isoflavonen lijkt mij onwaarschijnlijk. Soja-allergie wordt veroorzaakt door de soja-eiwitten. Meer informatie kunnen we niet geven omdat we de samenstelling van deze supplementen niet kennen. Probeer eens over te stappen van supplementen naar gewone sojaproducten, zoals tofu, tempeh en sojamelk. Maar als je echt allergisch bent voor soja-eiwit zal de helft van de dosis ook een allergische reactie geven.
Rob - 15/12/2014

groente sausje

Wie heeft er tips om een lekker groente sausje te maken voor bv. bij de bloemkool of prei. De kant-en klare zijn niet te gebruiken voor me i.v.m. koemelk-allergie.
Elocin - 05/01/2015

groente sausje

Normaal wordt bij bloemkool of prei een bechamelsaus geserveerd.

Hier is een recept. Meng 50g margarine met 50g tarwebloem en breng dit al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat dit mengsel niet verkleurt. Voeg al roerend 500 ml ongezoete sojamelk toe en breng de saus aan de kook. Laat nog even doorkoken. Voeg eventueel extra sojamelk toe om een dunnere saus te bekomen. Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat, zout en peper.
Rob - 05/01/2015

Ik kan persoonlijk niet tegen soya en ik krijg al 'n misselijk gevoel eens ik het in mijn mond krijg. Die trend om overal soya bij te kappen hangt mij de keel uit, en jullie steunen dat! Ik ben niet de enige die daar intollerant voor is. Ik verdraag het onder geen enkele vorm: vers of gefermenteerd. En steek het niet op MSG en allerlei andere dingen. Het wekt een benauwd gevoel op en veroorzaakt steken in het bekken. Het verzadigd gevoel van soya is 'n drogerend effect, en niet op 'n aangename manier.
Rik - 08/11/2015

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4152