Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Soja-eiwit vermindert ontsteking in muizen met colitis ulcerosa

Amerikaanse onderzoekers hoopten een beschermend effect van de probiotische bacteriën (Lactobacillus rhamnosus) op colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm) bij ratten te kunnen aantonen, maar in de plaats daarvan vonden ze dat soja-eiwit in staat was om de ontsteking te verminderen.

Colitis ulcerosa is een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn. Het is een chronische aandoening waarbij de dikke darm en de endeldarm ontstoken raakt en er zweren (ulcerosa) ontstaan, wat leidt tot ontsteking met bloederige diarree, buikkramp en koorts. Miljoenen mensen in de Westerse wereld lijden aan inflammatoire darmziekte en hun aantal neemt elk jaar toe. De belangrijkste risicofactoren voor deze aandoeningen zijn roken, orale anticonceptiva, dieet, infecties, blindedarmoperatie en hygiëne tijdens de kindertijd.

Huanyi Jiang en collega's aan de Iowa State University onderzochten de mogelijke beschermende effecten van soja-eiwit, zuiveleiwitten en Lactobacillus rhamnosus in muizen met chemisch geïnduceerde ulcerosa. Eerdere studies hebben aangetoond dat probiotische bacteriën een gunstig effect kunnen hebben op het darmslijmvlies. Als muizen worden behandeld met dextran natriumsulfaat, ontwikkelen er zich gelijkaardige symptomen als patiënten met colitis ulcerosa. De wetenschappers voederden gedurende 12 dagen muizen met soja-eiwit, wei-eiwit of caseïne, telkens met of zonder probiotische bacteriën.
Na zeven dagen werden de muizen behandeld met dextran natriumsulfaat en vier dagen later werden weefsels van hun dikke darm en de blindedarm onderzocht op tekenen van ontsteking. De onderzoekers vonden dat alleen soja-eiwit de ontstekingsparameters (zoals inkorting van de dikke darm en productie van mucine, tumornecrosefactor-alfa en trefoilfactoren) deed dalen, terwijl wei-eiwit en caseïne niet in staat zijn om de inflammatoire invloed van dextran natriumsulfaat te verminderen. De behandeling met dextran natriumsulfaat resulteerde in een significant hogere productie van mucine-1 bij muizen gevoed met caseïne of wei-eiwit in vergelijking met muizen gevoed met soja-eiwit. Trefoilfactor-3 werd ook meer geproduceerd in caseïne-gevoede muizen in vergelijking met soja-eiwit-gevoede muizen. Muizen gevoed met soja-eiwitten toonden ook lagere expressie van tumornecrosisfactor-alfa in de dikke darm en blindedarm dan die muizen die gevoed werden met caseïne of wei-eiwit.

De onderzoekers benadrukten dat hun belangrijkste bevinding was dat soja-eiwitten de ontstekingsparameters in de dikke darm aanzienlijk onderdrukten. Maar ze waren niet in staat om de actieve componenten in het soja-eiwit te identificeren. Soja-isoflavonen zijn de bioactieve componenten in de meeste studies over soja, maar voor dit experiment gebruikten ze soja-eiwit met zeer lage gehaltes aan isoflavonen. Mogelijk is lunasin, een bioactief peptide, verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende eigenschap van soja-eiwit. In ieder geval zijn meer studies nodig om de mogelijke mechanismen en bioactieve componenten te bepalen.

Bron: Soy Protein Diet, but Not Lactobacillus rhamnosus GG, Decreases Mucin-1, Trefoil Factor-3, and Tumor Necrosis Factor-alpha in Colon of Dextran Sodium Sulfate-Treated C57BL/6 Mice. Journal of Nutrition. 2011 Jul;141(7):1239-46

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 4108