soja
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Reviews Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten
 
 RegistreerRegistreer  ProfielProfiel   InloggenInloggen 
Drie glazen melk drinken per dag is gezond
Dit forum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk
   Soya.be Forum Index -> Is zuivel gezond?
Auteur Bericht
Johan

Geplaatst: Thu Jun 09, 2005 6:40 pm 
Drie glazen melk drinken per dag is gezond
Reageer met quote

Quote:
Gazet Van Antwerpen publiceert op 09/06/2004 een artikel "Drie glazen melk drinken per dag is gezond". Het betreft een reactie van het Belgische Voedingsinformatiecentrum op de publicatie van een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat melk drinken mensen dik maakt.
Het voedingscentrum beweert dat wie melkproducten zonder meer uit zijn voeding schrapt, de toevoer van essenti?le voedingsstoffen in het gedrang brengt en de gezondheid kan schaden. op die manier ook zijn gezondheid. "Uit het onderzoek blijkt dat alleen kinderen die meer dan drie porties zuivelproducten per dag nemen meer in gewicht toenamen dan diegenen die minder melk dronken, maar het vastgestelde effect was beperkt", stelt het Voedingsinformatiecentrum. De Hoge Gezondheidsraad, raadt jongeren van 9 tot 14 jaar (de groep die in de studie wordt onderzocht) aan om elke dag 3 glazen melk per dag te drinken. Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat bijna 59 percent van de kleuters de aanbeveling voor of melkproducten per dag niet haalt. Het Voedingsinformatiecentrum blijft benadrukken dat melk en zuivelproducten de belangrijkste bron van calcium, een essenti?le bouwstof voor sterke en gezonde botten zijn. Daarnaast brengen melk en zuivel nog diverse andere belangrijke voedingsstoffen aan.


Wat is het Belgische Voedingsinformatiecentrum eigenlijk? Een bezoek aan hun website (www.nice-info.be) laat al snel blijken dat het promoten van de consumptie van zuivel hun belangrijkste functie is. Dit blijkt duidelijk uit hun projecten en brochures.

Dit zijn hun projecten:
- Het land van Calcimus
- Het land van Calcimus 2, de melkweg in gevaar
- Sterke botten, alles ok?
- Osteoporose, voorkomen is beter dan genezen

Dit zijn hun brochures:
- Het verboden recept, verboden te lezen onder 55 jaar
- 123 aan tafel ? Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar
- Heeft u een zuivel geweten?
- Zuivel je lijn
- Calcimatics - Verwen je botten, dans je sterk !

Het calciumtekort en de consumptie van zuivel staan dus telkens centraal, terwijl andere studies hebben aangetoond dat hoge zuivelconsumptie botontkalking juist bevordert.

Conclusie: het Belgische Voedingsinformatiecentrum is niet onpartijdig.

Gast

Geplaatst: Tue Jan 05, 2010 12:51 pm 
Reageer met quote

De naam "voedingsinformatiecentrum" is inderdaad misleidend, omdat het niet over voeding gaat, maar over zuivel. Op hun website staat: " De verstrekte informatie is actueel, objectief en wetenschappelijk correct en sluit aan bij de nationale voedingsaanbevelingen en de richtlijnen van het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel, de actieve voedingsdriehoek." De titel van een hun nieuwe brochure luidt:"Zuivel zit je als gegoten - Het abc van een lijnvriendelijke voeding."

Dit forum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk
   Soya.be Forum Index -> Is zuivel gezond?  
Pagina 1 van 1
Copyright ©2012, Soya.be